Lizzy van Pelt leest haar boek voor tijdens een drive-in.
Lizzy van Pelt leest haar boek voor tijdens een drive-in. Foto: Jeroen van de Sande

Kinderboek moet het échte boerenverhaal verder vertellen

Landbouw / Visserij Landbouw

Sint-Oedenrode - Of het nu strengere coronaregels zijn of een flinke regenbui, als Doreen van den Berkmortel iets in haar hoofd heeft dan gaat het door. De introductie van een nieuw kinderboek over het leven op de boerderij stond dan ook niet op losse schroeven. De Nijnselse onderneemster gaf er woensdagochtend gewoon een andere draai aan. Zo mocht Lizzy van Pelt – de schrijfster van het boek Harm en Dori – haar schrijven plotseling presenteren tijdens een voorlees drive-in.

Al meer dan tien jaar strijdt Doreen ervoor dat zoveel mogelijk mensen met een positieve blik naar het boerenleven (gaan) kijken. Het Weekend van het Varken is daar een treffend voorbeeld van. Dat evenement draait inmiddels tien jaar en heeft vele tienduizenden bezoekers ontvangen. Tijdens dat weekend staan de deuren van hun varkensbedrijf wagenwijd open. Sceptici worden op andere gedachten gebracht. Soms lukt dat niet, maar dan is in ieder geval aangetoond dat boeren niets te verbergen hebben. Puur Brabant – het verhaal over lekker en vertrouwd (lokaal) vlees – was de volgende stap. Door het succes van dat concept is de winkel groter gaan huizen in het centrum van Nijnsel. Toch ontbrak er nog iets. Iets wat landelijk meer bekendheid moet gaan geven. Doreen kwam met Bij Kato Boerderijbeleving op de proppen en koppelt daar nu zelfs een kinderboek aan.

Het boek gaat over de biggetjes Harm en Dori. Maar ook over paard Breitling en de hond Kyra. Allemaal dieren die écht op de boerderij aan de Houtsestraat in Nijnsel rondlopen. “Voor een schrijfster is het allerhoogst haalbare wanneer een boek verfilmd wordt, maar in dit geval zijn de hoofdpersonen te ontmoeten, hier op de boerderij. Dat is eigenlijk nog veel mooier”, zegt Lizzy tijdens de presentatie. Samen met Doreen en wethouder Van Rooijen onthulde ze het boek dat ze samen met illustrator Géwout Esselink heeft gemaakt. De wethouder was erg te spreken over het initiatief. “Meierijstad is een gemeente met een grote agrarische sector. Ondanks dat boeren vaak in de verdrukking zitten, doen ze er veel aan om hun werk positief uit te dragen. Zo hebben we het initiatief Familievarken in Boekel en de Veghelse varkenswinkel Oijnk. Nu weer dit kinderboek. Een originele manier om educatie en recreatie te combineren”, laat Van Rooijen van zich horen.

Doreen wil met het boek landelijke bekendheid creëren. De locatie is er klaar voor, want Bij Kato biedt allerlei arrangementen voor kinderen en voor volwassenen. “Het verhaal dat wij willen vertellen, overstijgt het lokale en regionale. Het is belangrijk om zoveel mogelijk mensen in Nederland te laten zien hoe positief en duurzaam onze sector werkt. Daarom hoop ik dat kinderen die het boek lezen tegen de ouders zeggen dat ze Harm en Dori in het echt willen ontmoeten.” Na de onthulling reden de eerste auto’s het terrein op om de drive-in bij te wonen. Enkele kinderen namen op de bankjes vooraan plaats. Nu nog uit de buurt afkomstig, maar komend jaar moeten daar ook bezoekers uit Groningen en Noord-Holland bij zitten. Doreen gaat er voor en dan kun je er bijna zeker van zijn dat het ook gebeurt.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Maud Kluijtmans kreeg uit handen van Doreen het eerste boek overhandigd,
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Harm en Dori