Marcus Mesu voor de bijenkasten en tussen zijn bijen
Marcus Mesu voor de bijenkasten en tussen zijn bijen Foto: Imkerij 'De Linde'

Bijen meer dan honing alleen

Natuur Natuur en milieu

Sint-Oedenrode - Bijen, solitaire bijen, wespen, hommels en zelfs mieren zijn allemaal verre familie van elkaar. Ze behoren tot de vliesvleugeligen. Hoewel de link tussen bijen, solitaire bijen, wespen en hommels voor velen van ons direct zichtbaar is, lijken de mieren toch wel een vreemde eend in de bijt. Maar allemaal hebben ze een nest met een koningin en werksters en dan valt ook de mier voor de meesten van ons wel op zijn plaats. Marcus Mesu, de enige Rooise beroepsimker, legt ons in een vijfluik uit wat zijn werk inhoudt, hoe het leven van een honingbij er uitziet, welke producten levert de honingbij ons, wat de verschillen zijn tussen de honingbij en de solitaire bijen en tenslotte komen de overeenkomsten en verschillen tussen de bijen, wespen, hommels en mieren aan de orde. Vandaag in deel 1 vertel Marcus over zijn werk als imker.

Marcus Mesu en Mirjan Hendriks runnen met zijn tweeën ‘Imkerij De Linde’ in Olland. Zo’n dertig jaar geleden kwam Marcus na een verblijf van vijf jaar op verschillende plaatsen in de wereld terug in Nederland. In die periode werkte hij onder andere in Brazilië bij boeren. Later werkte hij ook nog een hele tijd in Luxemburg in de landbouw. Na zijn terugkeer in Nederland werkte Marcus als agrarische bedrijfsverzorger. Hij verzorgde vee voor boeren die dit tijdelijk door ziekte of anderszins niet zelf konden. Tegelijkertijd begon hij hobbymatig met het houden van bijen. Een hobby, die zo’n jaar of acht geleden zijn beroep werd.

Zonder bestuiving geen fruit
“Weet je dat 85% van de groenten en het fruit dat in de winkel te koop is, er alleen maar is door bestuiving door bijen, solitaire bijen en hommels?”, vraagt Marcus nadat hij zijn kopje koffie weer op het schoteltje heeft geplaatst. “Zonder bestuiving zouden we soberder eten. We zouden dan aardappels, uien, diverse koolsoorten en bieten eten.

Nog een ander weetje. Bijen staan economisch gezien, juist door hun rol bij de bestuiving van gewassen op de derde plaats van de landbouwhuisdieren. Het rund en het varken zijn respectievelijk nummer één en twee. Daarna komt de bij en pas op de vierde plaats komen de kippen”. Dat is weer een eyeopener, bijenhouden is een vorm van veeteelt. “Ja”, zo vervolgt Marcus. “Bijen hebben net als koeien, varkens en kippen verzorging nodig. Een imker is gewoon een bijenhouder. Als ik mijn volken niet verzorg, dan gaan ze dood. Bijen zijn gedomesticeerde huisdieren”.

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant