Afbeelding
Foto: Jeroen vd Sande

Passende nieuwe bestemming voor varkenshouderijen

Landbouw / Visserij Landbouw

Meierijstad - Het college van burgemeester en wethouders heeft op 13 oktober in principe medewerking verleend aan de herbestemming van acht varkenshouderijen. Dat betekent dat acht varkenshouders kunnen stoppen met hun huidige bedrijf en hun stallen slopen. Hiermee verdwijnt 28.750 m² aan varkensstallen in Meierijstad. Bij de helft van de gevallen gaat het om agrarische bedrijven uit Sint-Oedenrode.

Dat draagt, met de vermindering van geuroverlast en het terugdringen van schadelijke stoffen, bij aan het verbeteren van de leefomgeving. Van de acht locaties die nu kunnen stoppen, wordt op vijf locaties het gebruik omgezet naar de bestemming ‘Wonen’. Bij de andere drie locaties wordt het gebruik omgezet naar een andere agrarische bestemming zoals akkerbouw.

De varkenshouders maken gebruik van de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv). Vanaf 25 november vorig jaar konden varkenshouders, die willen stoppen met hun bedrijf, zich hiervoor inschrijven. In Meierijstad hebben 47 bedrijven zich ingeschreven. 42 varkenshouders van de 47 kregen een positieve beschikking. De afgelopen drie maanden is intensief gesproken met deze varkenshouders over een passende nieuwe bestemming. Dit heeft geleid tot een eerste lichting van acht principeverzoeken. Besluitvorming over een tweede lichting principeverzoeken wordt eind oktober verwacht.