Afbeelding
Foto: Kim Schepens

Gaat de milieustraat verdwijnen?

Gemeentenieuws Gemeentenieuws

Sint-Oedenrode / Meierijstad - Vroeger naar de vuilnisbelt, nu naar de milieustraat, waar gaan we morgen naar toe met al het huisvuil dat we niet aan de straat kunnen zetten? Kunnen we morgen sowieso nog wel huisvuil – sorry, herbruikbare grondstoffen -  aan de straat zetten? Tijdens een beeldvormende avond in het bestuurscentrum schetste afvalspecialist Pieter de Reus donderdag, evenals vorig jaar, een toekomstbeeld dat iedereen op zijn minst aan het denken zou moeten zetten

Om met het positieve te beginnen: Meierijstad doet het goed. Met een 34e plaats voor afvalscheiding zijn we hard op weg naar de top tien van Nederlandse gemeentes. Dat het applaus ontbrak zal zeker gelegen hebben aan het ontbreken van publiek, maar het regende complimenten voor De Reus die de rol van presentator vakkundig combineerde met die van regisseur én materiedeskundige. Van een ogenschijnlijk saai onderwerp maakte hij een levendige show met wetenswaardige beelden, prognoses, cijfers en vaststellingen.

Die laatste twee waren vorig jaar overigens zó spraakmakend, dat wij na publicatie hiervan verschillende lezersreacties kregen. Bijvoorbeeld dat één laptop onmogelijk een ton co2-schade zou kunnen veroorzaken, zoals beweerd. Dat niet alleen Meierijstad maar eerder ook Eindhoven het experiment met de ‘druppel’ zou hebben afgeschoten, werd door een lezer zelfs gelogenstraft.

Hoe dan ook, de presentatie van De Reus eindigde donderdag in een workshop, waarbij het onderwerp werd opgesplitst in stellingen waarop de aanwezige raadsleden konden stemmen. Met als meest vergaande uitkomst het verdwijnen van de milieustraat, die immers nu vooral dienst doet als tussenstation. Voor afval dat,  meer dan nu, gescheiden zou kunnen worden door de bewoners zelf. Die kunnen het dan zelf brengen naar gespecialiseerde commerciële bedrijven – zoals er nu reeds een aantal zijn voor grofvuil – of naar een ‘circulair ambachtscollectief’ dat het verder verwerkt. Deze zogeheten ‘nascheiding’ wordt overigens nog onderzocht.

Een punt van zorg is voorlopig afval van de midden- en kleinbedrijven, die nog steeds slecht scoren op afvalscheiding. Met de toename van online bestellingen is de hoeveelheid verpakkingsmateriaal zelfs sterk toegenomen. Toch wordt ingezet op halvering hiervan in twee jaar tijd. Daarvoor is wel een mentaliteitsverandering nodig: niet alleen denken in financieel, maar ook in maatschappelijk rendement, zoals bijvoorbeeld bij het onderwijs.

Op vragen van raadsleden moest De Reus bekennen: de verwerking van afval wordt uiteindelijk steeds duurder. Al kan de afschaffing van milieustraten wel weer een stuk kostenbesparing opleveren.