Het aantal besmettingen stijgt minder snel dan in het voorjaar, maar waakzaamheid blijft geboden
Het aantal besmettingen stijgt minder snel dan in het voorjaar, maar waakzaamheid blijft geboden

Coronabesmettingen blijven toenemen

Gezondheid Coronavirus

Sint-Oedenrode - Het aantal coronabesmettingen in onze gemeente is ook de afgelopen week opnieuw gestegen. Van woensdag 30 september tot en met dinsdag 6 oktober registreerde het RIVM in Meierijstad 78 nieuwe besmettingen. Daarmee staat het aantal besmettingen sinds dat het virus op 7 maart voor het eerst de kop op stak op 803.

Deze stijgende lijn vertelt ons dat we zeker nog niet van het virus verlost zijn. Sommigen vragen zich dan ook af of de gebeurtenissen van maart en april zich weer gaan herhalen. Het antwoord op die vraag staat in de sterren geschreven. Wat we wel kunnen is de cijfers van maart en april naast die van augustus en september leggen. Wat daarbij opvalt is dat er in vergelijking met het voorjaar twee grote verschillen zijn. Als eerste lag het aantal besmettingen in die periode ondanks dat er nauwelijks werd getest veel hoger dan nu. Ten tweede werden in die periode veel meer mensen zodanig ernstig ziek dat ze naar het ziekenhuis moesten of nog erger zelfs overleden. Van dat laatste is nu nog geen sprake, maar er is niemand die de garantie kan geven dat dit zo zal blijven.

Voorjaar vs nu
Op 7 mei, twee maanden na de eerste besmetting waren er in Meierijstad 527 mensen met het virus besmet (geweest). Als we 1 augustus beschouwen als de dag waarop de tweede golf begon omdat vanaf die dag het aantal besmettingen weer sterker toenam, dan hadden we op 1 oktober 189 besmettingen in de tweede golf. Aanzienlijk minder en ogenschijnlijk ook minder ernstig dan in het voorjaar. Beschouwen we daarentegen 1 september als de datum waarop de tweede golf is begonnen, dan zijn de cijfers al een stuk ernstiger.

Bij een start van de tweede golf op 1 september hebben we na één maand 130 nieuwe besmettingen, dat is nog steeds veel minder dan dat dat op 7 april met 339 besmettingen het geval was. Maar het waren wel bijna drie keer zoveel besmettingen in de eerste maand van opnieuw tellen als dat wat we zagen wanneer we vanaf 1 augustus zouden tellen.

Blijf voorzichtig 
Een ander punt van zorg is zeker dat we in het voorjaar na twee maanden, dagelijks minder nieuwe besmettingen registreerden, terwijl er dat nu elke dag nog meer worden. Kortom reden genoeg om voorzichtig te zijn en te blijven. Houd daarom voldoende afstand van elkaar en vermijd drukke plaatsen. Hopelijk kunnen we dan snel met zijn allen de positieve gevolgen van ons gedrag zien en zijn strengere maatregelen niet nodig.