Afbeelding

Stoppen met roken

Gezondheid Gezondheid

Sint-Oedenrode - We zitten in de maand die ook wel Stoptober wordt genoemd. Het moment om te stoppen met roken. De Rooise huisartsen geven je tips.

-Nicotine is een stof in een sigaret en geeft na inname tijdelijk een prettig gevoel waardoor het verslavend werkt
-Stoppen met roken heeft vele voordelen; uw conditie verbetert, bent minder snel ziek, heeft minder kans op ernstige ziektes en u houdt meer geld over
-U leeft gemiddeld 10 jaar langer dan iemand die rookt
-Stoppen met roken is moeilijk dus bereid het goed voor en zoek begeleiding
-Ontwenningsverschijnselen zijn vervelend maar kunnen geen kwaad
-Beslis met uw huisarts of praktijkondersteuner of nicotine vervangende middelen of medicijnen nodig zijn om u te helpen om te stoppen met roken
-Bedenk dat deze middelen het werk niet alleen doen. U moet zelf ook echt willen stoppen.

Ieder jaar wordt in Nederland de campagne STOPTOBER gehouden. Rokers en niet rokers steunen elkaar om 28 dagen niet te roken. Uit onderzoek is gebleken dat u na 28 dagen niet roken, 5 keer meer succes hebt om definitief te stoppen. STOPTOBER is een goede aangelegenheid om stoppen met roken in de column te bespreken.

Roken is verslavend doordat uw lichaam gewend raakt aan de nicotine uit een sigaret. Nicotine geeft tijdelijk een prettig gevoel. Maar als het is uitgewerkt, wordt u gespannen en onrustig. U verlangt dan weer naar een sigaret om die onrust weg te nemen (lichamelijke verslaving). U raakt eraan gewend om op vaste momenten te roken. Bijvoorbeeld ’s ochtends bij de koffie, na het eten of als u samen bent met vrienden. Daardoor krijgt u op die momenten vanzelf zin om te gaan roken (psychische verslaving). Verslaving is de belangrijkste reden dat mensen blijven roken.
U weet waarschijnlijk al dat roken ongezond is, zowel voor uzelf als voor de mensen om u heen. Roken heeft veel nadelen en risico’s: uw conditie wordt slechter. U ziet er ongezonder en ouder uit. U hebt meer kans op een ongezond gebit en ontstoken tandvlees. U hebt meer kans op longziekten zoals astma en COPD en kanker onder andere van de luchtwegen. Ook heeft het invloed op de vruchtbaarheid en hart en vaatziekten. Bovendien gaan rokers gemiddeld 10 jaar eerder dood.
Als u niet meer rookt is dat ook beter voor de gezondheid van de mensen om u heen. U beschermt hen tegen de gevolgen van het meeroken (inademen van de rook van anderen). Ook heel belangrijk: Door niet te roken geeft u een goed voorbeeld aan volwassenen en kinderen in uw omgeving.

Stoppen met roken is moeilijk. Neem daarom uitgebreid de tijd om u voor te bereiden.
-Kies een stopdatum.
-Stop in één keer.
-Alle sigaretten weg uit huis, auto, tassen en kleding voor de stopdatum
-Schrijf op wat voor u de belangrijkste voordelen zijn van stoppen.
-Bedenk wat u op moeilijke momenten kunt doen zodat u niet gaat roken.
-Beslis met uw huisarts of praktijkondersteuner of u nicotine vervangende middelen of medicijnen wilt gebruiken.
-Kies een vorm van ondersteuning die bij u past. Bijvoorbeeld via een zelfhulpprogramma op internet, een groepscursus of persoonlijke begeleiding.
-Mijd in het beginsituaties waar gerookt wordt.
-Pas op met alcohol, dat maakt het moeilijker om nee te zeggen.
-Bedenk wat u zegt als iemand u een sigaret aanbiedt.

Als u stopt met roken kunt u last krijgen van ontwenningsverschijnselen, deze zijn vervelend maar kunnen geen kwaad. De kans hierop is het grootste als u meer dan 10 sigaretten per dag rookt. Ontwenningsverschijnselen bestaan uit humeurigheid, rusteloosheid, slapeloosheid, slechte concentratie, een trage stoelgang en meer eetlust. Na 1 tot 3 dagen zijn deze verschijnselen het ergst. Meestal gaan ze na 3 tot 4 weken vanzelf over.
Naast begeleiding bestaan er ook hulpmiddelen om te stoppen met roken. Dit zijn nicotine vervangende middelen of medicijnen die de rookbehoefte verminderen. Door nicotine vervangende middelen worden ontwenningsverschijnselen minder. Hiermee kunt u wennen aan een leven zonder roken, terwijl uw lichaam nog wel nicotine binnenkrijgt. Medicatie vermindert de rookbehoefte en ontwenningsverschijnselen, voorbeelden hiervan zijn Nortriptyline en Varenicline. Nicotinevervangende middelen werken net zo goed als de medicijnen voor stoppen met roken, maar zijn goedkoper en hebben minder bijwerkingen. Het wordt afgeraden om een e-sigaret te gebruiken om te stoppen met roken. Er zitten schadelijke en kankerverwekkende stoffen in en u blijft gewend om te roken.

Overweegt u om te stoppen met roken? Bespreek het met de mensen om u heen, kijk op thuisarts.nl of kom langs op het spreekuur van uw huisarts of praktijkondersteuner.