Afbeelding

Personeel wel een mondkapje, bezoekers vaak nog niet

Gezondheid Gezondheid

Sint-Oedenrode – Wel of geen mondkapje. We worden onderhand moe van de discussie. ‘Maak gewoon een keuze, wel of niet’, zo vinden veel mensen. Toch gaat de overheid niet verder dan een dringend advies. In Sint-Oedenrode zie je daarom nog niet veel burgers met een mondkapje in winkels en andere openbare gelegenheden. Al groeit dat aantal vrij snel. Personeel draagt daarentegen wel vaak een mond- en neusbedekking. DeMooiRooiKrant maakte vrijdag een rondje door het dorp. 

In landen als Duitsland en Spanje is het al veel langer normaal om een mondkapje te dragen. In Aziatische landen is het zelfs even normaal als het dragen van sokken of een jas. Je gaat er niet van huis zonder een mondkapje, dat zit ingebakken. Hier kan er nog wel eens lacherig over gedaan worden. Het levert in ieder geval een vragende blik op. Dat is over een paar weken vrijwel zeker anders. We kijken er nu al niet meer vreemd van op als personeel in de horeca bescherming draagt, zoals bij De Gouden Leeuw. Daar is het voor de klanten nog niet verplicht, maar voor het personeel wel. “De mondkapjes die we dragen zijn doorzichtig zodat het toch een net gevoel geeft als je een praatje met de klant maakt. Zelf voelen we ons veilig met een mondkapje op. Zo ook de klant, dat horen we regelmatig”, laat een medewerker weten.

Een eindje verderop, bij Gerits Man en Mode draagt het personeel geen mondkapje. Peter Gerits legt uit waarom niet. “We hebben een maximum aantal van acht klanten, dus dan kunnen we genoeg afstand houden. Ik denk dat 1,5 afstand bewaren het allerbelangrijkste is.” Bij een winkel als Albert Heijn lopen soms vele tientallen klanten tegelijk rond, daar is het verhaal dus anders. Wat vinden ze daar van de verplichting? “Een lastige vraag”, zegt een woordvoerder. “Het strenge advies om een mondkapje vind ik goed, maar eigenlijk moet het nog duidelijker.” Het personeel draagt allemaal bescherming. Zolang het voor klanten niet verplicht wordt, mogen de klanten zelf hun keuze maken.

Ook de dames van Shoeby hebben besloten om een mondkapje te dragen. Toch was het geen verplichting vanuit het hoofdkantoor. “We vinden het juist goed om in te voeren, want het geeft de mensen een goed en veilig gevoel. Iedereen van het personeel houdt zich er aan in dit filiaal”, laat een van de verkoopsters weten. Vijftig meter verderop op in de winkel van Blokker loopt het personeel ook rond met een kapje om de mond en de neus. “Ik denk dat het voor iedereen goed is voor de gezondheid en om zwakkeren te beschermen. In de winkel is het voor het personeel verplicht om een mondkapje te dragen. Het is wel irritant en af en toe benauwd, maar goed, we hebben geen keus”, wijst een personeelslid op de regels vanuit het hoofdkantoor.