De zon liet zich in september volop zien
De zon liet zich in september volop zien Foto: Jeroen vd Sande

Weer over het weer

Natuur Natuur en milieu

Sint-Oedenrode - Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

September was ook dit jaar warmer, droger en zonniger dan normaal. September deed daarmee net als veel andere maanden van dit jaar geen afbreuk aan de trend van de steeds maar toenemende temperatuur.

Warmer dan normaal
Het is bijna normaal dat het warmer is dan normaal. Dat geldt ook voor de afgelopen maand. Met maar liefst tweeëntwintig warme dagen, waarvan zeven zomerse en zelfs twee tropische dagen haalden we de afgelopen maand een gemiddelde middagtemperatuur van 22,1°C, bijna drie graden warmer dan de 19,4°C die we als normaal beschouwen. De nachten daarentegen waren iets frisser dan normaal. Waar we normaal met 9,8°C van doen hebben, moesten we nu genoegen nemen met 9.4°. De etmaaltemperatuur bedroeg in september gemiddeld 15,7°C en normaal is dat 14,5°C. De extremen van de vorige maand waren: maximaal 33,8°C op dinsdag 15 september; minimaal 5,3°C op vrijdag 11 september; hoogste etmaalgemiddelde 23,3°C ook op dinsdag 15 september en ten slotte was vrijdag 25 september met 10.7°C het koudste etmaal van de maand.

Nog steeds te weinig regen
Met 46,5 millimeter neerslag viel er in de afgelopen maand iets meer dan twee derde van de normale hoeveelheid regen. Zondag 27 september was met 19 millimeter de natste dag van de afgelopen maand, al moet wel gezegd worden dat die regen voor het grootste deel in de nacht viel. In totaal viel er op elf dagen regen. 

Opnieuw volop zon
De zon liet zich ook in september volop zien. Op basis van het langjarige gemiddelde hadden we recht op 139 uren zon. Maar dit jaar bracht de negende maand van het jaar ons maar liefst 203 uur en 51 minuten zonneschijn. Het langst konden we op maandag 14 september van de zon genieten, die dag scheen zij 11 uur en 27 minuten. Relatief was zondag 20 september met 92,1% zonneschijn de zonnigste dag. De afgelopen maand kende ook vijf sombere dagen, dat zijn dagen met minder dan 20% van de maximaal mogelijke zonneschijn. Op 28 september zagen we de zon helemaal niet en daarmee was dat de somberste dag van de afgelopen maand

Kort samengevat, was september 2020 opnieuw te warm, te droog en zonniger dan normaal.