Miranda in haar praktijk,
Miranda in haar praktijk, Foto: Jeroen van de Sande

Op de wereld om mensen te helpen

Zakelijk Op de koffie bij...

Sint-Oedenrode - “Het leven is één grote legpuzzel. Soms is het moeilijk om het volgende stuk te leggen.” Ik zit buiten bij Miranda Steggerda, op één van de laatste mooie dagen van het jaar. Het is niet de enige interessante volzin die ik van haar op een presenteerblaadje krijg. Voor ik binnenstapte wist ik niet wat een holistische praktijk inhield, maar Miranda maakt het me snel duidelijk. De eerste regel van dit artikel en de kop samen is precies waarom ze de praktijk is begonnen. Ze wil mensen helpen om het volgende stuk te vinden én te leggen.

Door: Jeroen van de Sande

Wat is ze enthousiast! Hoe klein haar praktijk qua afmeting ook is. Miranda is er onmetelijk trots op en ze vertelt er graag over. “Ik ben op de wereld om mensen te helpen, daar ben ik al lang achter”, is de Rooise stellig. Zodra ze vertelt wat ze gedaan heeft in haar leven, vind ik dat een logische conclusie. Miranda werkte jarenlang in de reguliere verpleegzorg als oncologieverpleegkundige, stapte over naar het centrum voor biologische geneeskunde in Eindhoven en zet zich de laatste jaren bij ‘Yes we can’ in voor kwetsbare jongeren. Dat wil ze er graag bij blijven doen. Maar behalve aandacht voor al die jongeren, gaat ze dus ook hulp bieden aan mensen in Sint-Oedenrode en omstreken. Op haar eigen wijze, waar ze helemaal achter staat. “Toen ik in de reguliere zorg werkte, moest ik vaak op mijn tong bijten. ‘Waarom zoveel medicatie?’ dacht ik soms. Het moet ook anders kunnen en ik heb later geleerd dat dat zo is.” Ze dook in de boeken over kruidengeneeskunde en maakte zich een holistische manier van behandelen eigen.

Dat betekent: alles in lichaam en geest heeft met elkaar te maken. Daar is de Chinese geneeskunde van overtuigd en ook Miranda gelooft daar in. “Samen met mensen bekijk ik wat de oorzaak kan zijn van bepaalde klachten. Wat onbewust dwars zit, kan bewust worden gemaakt en dan ben je al een heel eind om het probleem op te lossen. Het kunnen omgevingsfactoren zijn, een verkeerd voedingspatroon, of bepaalde ervaringen. Het is kicken als we er samen achter komen. Lukt het om een blokkade weg te nemen? Dan kunnen mensen zich zelf genezen. Iedereen heeft namelijk een zelf genezend vermogen. Uiteraard begeleid ik daarbij, maar op een gegeven moment moet ik degene los kunnen laten. Dat is een mooi moment.”

Het is geen eenrichtingsverkeer met Miranda. Ze vraagt ook dingen aan mij en daarom voeren we een prettig gesprek. Wanneer ze later zegt dat ze oprecht geïnteresseerd is in mensen, dan weet ik vanuit eigen ervaring dat het zo is. “Ik luister goed naar mijn cliënten. Ik stem met ze af wat ze nodig hebben. Soms gaat dat snel, soms wat langzamer, maar dat is niet erg. Een klein stapje kan voor iemand al een grote stap zijn. De mens is bere-interessant. Er is veel te ontginnen gebied.” In haar praktijk gaat ze de ontdekkingstocht aan door te praten, maar ze heeft ook de hulp van bioresonantie-apparatuur. Zo, die term ligt op tafel. Ik heb er nog nooit van gehoord, maar Miranda legt me uit dat het de energie in je lijf kan meten én blokkades behandelt. Uiteindelijk zorgt het voor meer balans. Miranda: “Als iemand er nog niet aan toe is om te praten, dan kunnen we starten met de bioresonantie. Wanneer de persoon beter in balans is, wordt praten aangenamer. Die afweging maken we samen.”

Alles doet er toe, wanneer je een holistisch startpunt hebt. Waar komen rugklachten vandaan? Wat is de oorzaak van eczeem, overgewicht of slaapproblemen? Je kunt met medicatie een hoop ‘lappen’, maar dan wordt het probleem niet bij de wortels aangepakt. De meeste mensen lopen al langer met klachten voor ze een stap naar een dergelijke praktijk maken. Ik hoop dat de juiste doelgroep dit leest en niet langer wacht. Al is het maar om de goede energie op te vangen die Miranda uitstraalt.

Dille 1 - 5491 KW - Sint-Oedenrode - 06-10344622 - m.steggerda70@gmail.com