Helmy Steenbakkers
Helmy Steenbakkers

Uitzicht op eigen voordeur

Zorg en Welzijn zorg en welzijn

Meierijstad - Waar anders kun je ongestoord chillen, handdoeken op de grond gooien en gratis wonen? Soms kun je ze wel achter het behang plakken, maar uiteindelijk wil iedere ouder het beste voor zijn of haar kind en is het vroeg of laat tijd dat ze hun vleugels uit slaan. Ze zijn volwassen genoeg hun eigen huisje te betrekken. Of ze nou gaan studeren, de liefde van hun leven ontmoeten of gewoon een plek voor zichzelf willen. Door je kind te koesteren, hem of haar te helpen ontwikkelen en daarna stap voor stap los te laten, geef je ze een basis mee. Een fundament om zelf op verder te bouwen en op ontdekkingsreis te gaan.

Door: Caroline van der Linden

Dat is ook wat Helmy Steenbakkers graag wil voor haar zoon Sem. Hij is tweeëntwintig jaar, heeft autisme met een angststoornis en woont nog bij haar thuis in Schijndel. Hij wil op zichzelf wonen, maar heeft begeleiding nodig. Zijn moeder Helmy maakt zich hard voor een geschikte woonplek voor hem en voor deze doelgroep in Meierijstad. Ze wil niets liever dan dat haar zoon goed terecht komt, voor als zij er ooit niet meer is. Ik heb een gesprek met Helmy in haar knutselkamer, waar ze zich af en toe even terugtrekt om wat te kunnen ontspannen. “Mijn zoon Sem is een slimme jongen met een normale intelligentie. Hij heeft VMBO-T met hoge cijfers afgerond”, vertelt ze. “Maar zelfstandig wonen is lastig, daar heeft hij hulp bij nodig.”

Maar hij is er wel aan toe en zijn moeder vindt het een goede, maar ook normale ontwikkeling. Maar in dit geval lijkt deze stap toch echt niet zo normaal te zijn. De begeleiding die hij nodig heeft om zijn dagelijkse ritme te behouden, vraagt om extra zorg. Want hij heeft zoals ze zeggen “Multiple complex Developmental Disorder (McDD)“ met een angststoornis. In het Nederlands: Meervoudige complexe ontwikkelingsstoornis. Het is één van de varianten van autisme. Met zijn IQ is dus niets mis, wel heeft hij moeite met het reguleren van gedachten en emoties, is hij minder goed in staat zijn innerlijke gemoedstoestand in evenwicht te houden, heeft hij moeite met het onderscheid maken tussen fantasie en werkelijkheid en hulp nodig bij het aanbrengen van structuur in de dag.

Lees verder in DeMooiRooiKrant van deze week