Afbeelding
Foto: Jeroen vd Sande

Weer over het weer

Natuur Natuur en milieu

Sint-Oedenrode - Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

Dat het warmer is dan normaal is inmiddels normaal. Ook de vorige maand was daarop geen uitzondering. Hogere temperaturen, minder regen en meer zon dan in andere jaren kenmerkten ook augustus 2020.

Veel warmer dan normaal
Augustus was een uitzonderlijk warme maand. We hadden een hittegolf, die op de vijfde begon en tot en met de tweeëntwintigste duurde. In die periode werd het elke dag warmer dan 25°C en op twaalf dagen steeg het kwik tot boven de 30°C, op drie dagen werd het zelfs warmer dan 35°C. Op zaterdag 8 augustus werd het met 36,1°C de warmste dag van de maand. De gemiddelde middagtemperatuur lag met 27,7°C vierenhalve graad hoger dan het gemiddelde. Ook de nachten waren warm, het koelde af tot 14,1°C, dat is bijna twee graden warmer dan de 12,2°C, die normaal zijn. Op 3 augustus koelde het af tot 8,1°C, daarmee was dat de koudste augustusnacht dit jaar.

Dat ook de etmaaltemperatuur boven normaal ligt, zal dan ook niet verbazen. Het warmste etmaal hadden we op 9 augustus met 27,5°C. Het ‘koudste’ etmaal hadden we op de dertigste, die dag werd het gemiddeld ‘maar’ 14,6°C. Over de hele maand genomen bedroeg de etmaaltemperatuur 20,8°C en dat is drie graden meer dan normaal.

Weinig regen
In de afgelopen maand viel er maar net iets meer dan de helft van de normale hoeveelheid regen. Gemiddeld hebben we recht op 68 millimeter in augustus. Dit jaar moeten we het doen met 36,4 millimeter. Van die hoeveelheid viel bijna een derde op zondag 16 augustus, die dag viel er 11,2 liter regen per vierkante meter. Op dertien dagen van de vorige maand bleef het helemaal droog.

Opnieuw volop zon
Ook de zon maakte weer overuren. In totaal scheen zij de vorige maand 229 uur en 12 minuten. Dat is beduidend meer dan de 185 uur, waar we op basis van het langjarige gemiddelde rekening mee moeten houden. De zonnigste dag hadden we op vrijdag 7 augustus. Die dag begeleidde de zon ons maar liefst veertien uur en dat was 92,2% van de daglengte. We hadden slechts één sombere dag. Dat was woensdag 29 augustus. Die dag moesten we het doen met negen minuten zon.

Kort samengevat, was augustus 2020 opnieuw warmer, droger en zonniger dan normaal.