Afbeelding
Foto: Jeroen van de Sande

Lege plekken vullen met schoonheid

Ingezonden Kunst en Cultuur Ingezonden

Sint-Oedenrode - Het artikel in DeMooiRooiKrant van afgelopen week geeft mij aanleiding om mijn langgekoesterde wens eindelijk te delen met u. De kop van het artikel op pagina 7 zegt ‘Een mooie kans voor Wil Passier’. Het is werkelijk een prachtig initiatief dat één lokale kunstenaar de lege etalage mag vullen. Nu is het zo dat dit gebeuren wel bijzonder, niet uniek is.

Al jaren aan een stuk biedt een gerenommeerde schoenenwinkel op de Heuvel met regelmaat de toch al gevulde etalageruimte aan iets minder bekende kunstzinnigen. En ik herinner me dat in een lege ruimte tussen de Primera en de Hema al jaren prachtige sculpturen worden tentoongesteld zonder dat er veel ruchtbaarheid aan wordt gegeven. Jammer genoeg.

Vanuit mijn creatief denken met mogelijkheden ontdekte ik al enige tijd geleden dat kunst veel te bieden heeft aan geheel Sint-Oedenrode. Het is dus niet enkel een mooie kans voor één kunstenaar, maar dat zou voor de gehele gemeenschap kunnen zijn.

Waarom niet meer lege vlekken in het centrum vullen met schoonheid? Waarom niet van de leegstand een oogstrelende deugd te maken? Het helpt niet alleen de eigenaar van het pand en de kunstenaar. Nee het gaat veel verder. Als dit breed en vooral voor langere tijd gedragen wordt heeft het zelfs een regionale aantrekkingskracht. Het zal Sint-Oedenrode op een positieve manier op de kaart zetten. Nog een reden te meer om hier te vertoeven. (sowieso op toeristisch en winkelend niveau)

Mijn vraag is nu aan het Roois Kultuur Kontakt, de bindende factor in kunst en cultuurwereld, om deze expositiemogelijkheden verder uit te breiden. Mijn vraag is aan de vastgoedeigenaren in het centrum om als ware weldoeners hun tijdelijk onbenutte ruimtes ter beschikking te stellen. (en ja vanzelfsprekend, de middenstand die het gelukkig nog steeds weet vol te houden in onze mooie kern mogen ook aangemoedigd worden deel te nemen aan dit kunstproject). Dit is een oprecht pleidooi voor de unieke esthetiek binnen onze stad.

VleugEls
www.collagekunst.nl