Afbeelding
Foto: Bas van Turnhout

Wie liepen er in de prehistorie over de Kasteellaan?

Column

Sint-Oedenrode - Houden honden van ons, omdat ze weten dat we uit botten bestaan? Hoe komen katten zo gek op vis, als ze bang zijn van water? En ziet een wilde beer een mens in een slaapzak als een warme burrito? 

Ik heb serieus geen flauw idee wat een dier precies voelt en denkt. Misschien brengt onze hond de bal wel terug omdat hij denkt dat ik het enorm leuk vind om die bal te gooien? En misschien denkt-ie wel dat de pizzakoerier mijn baas is, omdat die man mij vaak eten komt geven? Weet ik veel! Onze buren hebben een oude hond die constant rondjes door het huis loopt met een grote frons op zijn voorhoofd. Onze buurman denkt dat-ie al jaren zijn IPhone aan het zoeken is maar dat het beest geen idee heeft waar-ie ‘m precies heeft gelaten. Verder geeft-ie nogal wat stankoverlast. Dat komt, iedere keer als-ie blaft dan schijt ik in mijn broek.

Voor mij is de hele dierenwereld abacadabra. Daarom ben ik er ’s wat meer over gaan lezen. Per slot woon ik in de Maashorst, als één van de vele bedreigde diersoorten. Zo las ik dat de wisent die ze hier hebben uitgezet “een inheemse soort” is. Duizenden jaren geleden liepen de voorvaderen van deze Europese bizon al bij ons over de plak. Ik neem dus aan dat ze binnenkort ook een potvis af komen gooien in ons natuurgebied, want 350 miljoen jaar geleden lag Brabant in de Middelzee. 

Rooi lag in die tijd in de Tropen. Daar is jullie dorpsgenoot Jan Verhagen achter gekomen. Die vond namelijk tientallen kilometers aan olifantenpaadjes, waar dus miljoenen jaren geleden die Afrikaanse dikhuiden moeten hebben gelopen. Jan heeft daar alle media mee bereikt van NPO1 en SBS tot deze MooiRooiKrant toe. En terecht, want Jan was de eerste die ze vond. Ik ben zelf even naar zo’n olifantenpaadje gaan kijken op de hoek Sloef/Kasteellaan. Het bleek een vrij smal eigenlijk onbeduidend paadje, links van een betonnen bak. Helaas had Jan de stront al opgeruimd. Jammer. 

Mark van de Veerdonk