Afbeelding
Foto: Jos van Nunen

De regels rondom Rooi Kermis

Evenementen Evenementen

Sint-Oedenrode - Wat een onorthodoxe kop voor Rooise begrippen. Na drie keer lezen kun je er nog steeds niet aan wennen. Rooi Kermis staat normaal synoniem voor grenzeloos plezier zonder ook maar één gedachte aan regels of wetten, maar dat wordt dit jaar anders. Camera’s, hekken, pijlen, borden en desinfectiemiddelen zullen de toon zetten van zaterdag tot en met woensdag. Niet op de Markt en het Kerkplein, maar aan de oever van de Dommel, op evenemententerrein De Neul. Daar zijn de mensen welkom die graag in de attracties willen. Voor hen is alles tot in de puntjes geregeld. Alles is er aan gedaan om er toch nog een feestje van te maken. Al zal het van andere orde zijn dan andere jaren.

Eind juli maakte het gemeentebestuur al bekend dat ze voornemens was dit jaar een kermis in afgeslankte vorm te organiseren op evenemententerrein De Neul in Sint-Oedenrode. Burgemeester van Rooij: “De persconferentie van het kabinet op 6 augustus heeft nu geen roet in het eten gegooid. Maar we worden met z’n allen wél weer met onze neus op de feiten gedrukt. Corona is niet weg en vraagt zelfs om extra zorgvuldigheid. Dat sterkt ons in onze keuze voor de beperkingen: geen randprogramma, geen activiteiten op de Markt en geen uitbreiding van de horeca. Maar wel een fijne kermis voor jong en oud.” Het besluit om een kermis te organiseren blijft een besluit onder voorwaarden; toename van besmettingen kan tot wijziging leiden.”

Kermisterrein anders dan anders
De voorbereidingen voor de kermis (22 t/m 26 augustus) zijn in volle gang. Gisteren startte de inrichting van het kermisterrein; er komen 24 attracties. Een deel van een sportveld wordt erbij betrokken om maximaal lucht te creëren op het kermisterrein en de publiekstrekkers goed te kunnen spreiden. Het terrein wordt afgehekt met een centrale in- en uitgang zodat er zicht is op het aantal aanwezige bezoekers en mensen voldoende afstand kunnen houden tot elkaar. Er is een verplichte looproute. Camera’s worden ingezet om permanent de drukte te monitoren. Met dergelijke maatregelen zijn vorige maand al goede ervaringen opgedaan in Schijndel.

Welkom bij de horeca, met reservering
De gemeente gunt de inwoners van Sint-Oedenrode, nét als in Schijndel, een fijne familiekermis. Maar het zal voor iedereen zonneklaar zijn dat die dit jaar heel anders dan anders zal zijn. Alleen op die manier kan de gemeente de veiligheid van haar inwoners voldoende garanderen benadrukt de burgemeester: “Wij doen er met alle betrokken partijen álles aan om er een mooie en veilige kermis van te maken. En we rekenen erop dat onze inwoners zich zelf ook verantwoordelijk voelen en de bekende Corona-regels naleven: Blijf thuis als je verkouden bent, houd die 1,5 meter afstand van elkaar en ga weg als het te druk is. Het is écht heel anders dan andere jaren; De horeca is tijdens de kermisdagen hetzelfde als op andere dagen en heeft geen extra capaciteit. Binnen én buiten is een zitplaats verplicht. Maak dus van te vóren een reservering als je voor of na het kermisbezoek iets wil drinken in het centrum; Anders ben je gewoon niet welkom. En dan kun je beter thuis in de tuin of op het balkon een drankje nuttigen en bijpraten met vrienden of familie”. Wethouder van Rooijen sluit zich daarbij aan: “Hopelijk is de situatie in Nederland en in Sint-Oedenrode volgend jaar zo dat we weer als vanouds een ’Rooi Kermis’ op de Markt in het centrum kunnen vieren. Als we nu allemaal onze verantwoordelijkheid nemen, blijft dat vooruitzicht overeind.”

Kermis tijdens coronatijd
-Aan de ingang van de kermis worden informatieborden geplaatst om de bezoekers te attenderen op de actuele regels, voorgeschreven door de rijksoverheid.
-Bezoekers worden via ‘Eftelingrijen’ naar de centrale ingang geleid.
-Bezoekers (18-) wordt een polsbandje uitgereikt.
-Aan de in- en uitgangen van de kermis worden hygiënepunten geplaatst en bezoekers worden verzocht om bij het betreden en verlaten van het kermisterrein de handen te wassen of te desinfecteren.
-De gemeente probeert bij de opstelling van de kermis bezoekers zoveel mogelijk te spreiden en ophoping en bottlenecks te voorkomen.
-Er komt een verplichte looproute.
-Er komt een centrale in- en uitgang.
-Het terrein zal worden omheind.
-Er zullen beveiligers bij de in- en uitgang zijn en op het terrein.
-Er is geen horeca om of in de nabijheid van de kermis.
-De centrale toiletvoorzieningen worden op het kermisterrein geplaatst en regelmatig schoongemaakt. Er wordt een hygiënepunt geplaatst zodat bezoekers de handen kunnen wassen of desinfecteren.
-Iedere kermisexploitant geeft zichtbaar geplaatste informatie over de maatregelen om de attractie veilig te maken. Denk aan verplichte looproutes, mondkapjes voor 18+, maximum aantal bezoekers per attractie, beperken van zitplaatsen, creëren van een veilige wachtrij, werken met afzetlinten en bebording, mededelingen op geluidssystemen e.d.
-Aan de in- en uitgang van een attractie wordt een hygiënepunt geplaatst zodat bezoekers van de attractie de handen kunnen wassen of desinfecteren.
-Het dragen van een mondkapjes wordt voor exploitanten en personeel geadviseerd wanneer men zich niet aan de 1,5 meter afstandsregel kan houden.
-Contactpunten als hekwerken, zitplaatsen, beugels, toonbanken bedieningselementen en andere structuren worden regelmatig gedesinfecteerd.
-Iedere kermisexploitant of werknemer met symptomen die verband houden met Covid 19 mag niet werken en dient zich te laten testen.
-De kermisexploitant spreekt mensen erop aan als ze onvoldoende afstand houden.

Horeca
De horeca is op reguliere wijze geopend. Er zijn geen bijzondere regels, anders dan de regels uit de Noodverordening van de Veiligheidsregio Brabant Noord. (Bijv. t.a.v. reserveren, zitplaatsverplichting, gezondheidscheck, contactgegevens.) De gemeente biedt geen ruimte voor verdere vergroting van de terrassen, tenten en andere aan- en bijbouwsels, live muziek of extra geluidsboxen op de terrassen. De sluitingstijden zijn als normaal (vrijdag/zaterdag tot 3 uur; andere dagen tot 01.00 uur). Dit alles is besproken met de horeca en KHN en volgens de gemeente zijn de horecaondernemers hierover ook schriftelijk geïnformeerd.