Gerard Toonen hard aan het werk
Gerard Toonen hard aan het werk Foto: Nienke Habraken

Strijd tegen kanker met taxussnoeisel als wapen

Gezondheid Gezondheid zorg en welzijn

Sint-Oedenrode – Het zijn lange dagen voor Gerard Toonen. Stipt om zes uur begon hij woensdagochtend met het inzamelen van taxussnoeisel op de begraafplaats in Sint-Oedenrode. Maar waarom zamelt hij het snoeisel in? Taxus wordt gebruikt als medicijn tegen kanker. “Mooi en dankbaar werk”, laat de man uit Schaijk weten. 

Al ruim twaalf jaar is hij in de maanden juni, juli en augustus op het kerkhof te vinden. In 2005 met inzamelen van de snoeisels. Maar niet alleen daar zamelt hij taxussnoeisel in. Gerard: “Ik werk samen met gemeenten, kom bij particulieren thuis, op begraafplaatsen en bij hoveniers. Ik werk bijvoorbeeld samen met de gemeente Oss. Als ze de taxussen gaan snoeien dan word ik gebeld om de snoeisels op te halen.” In drie maanden tijd gaat hij langs enorm veel adressen. Jaarlijks zamelt hij dan ook tussen de zeventig en tachtig ton taxussnoeisel in. Er is maar liefs één kubieke meter nodig voor één chemokuur. 

De periode juni, juli, augustus is het drukst, want dan zitten er de meest werkbare stoffen in de naaldjes van de struik. “Het is hard werken. Ik begin meestal rond zes uur en kom rond elf uur ’s avonds thuis. Het zijn soms lange dagen.” Gerard komt ook veel bij mensen thuis. Hij verzorgt tassen en zeilen zodat het voor de particulieren makkelijker is om de taxussnoeisels te verzamelen 

Nadat de taxussnoeier het heeft ingezameld gaan de snoeisels naar de drogerij. Daar wordt het gehakseld en gezeefd. Dan wordt het verscheept richting Azie. Daar halen ze het stofje uit de naalden wat gebruikt wordt bij de chemo. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding