Afbeelding

Waar kun je het beste een 3d printer neerzetten?

Ingezonden Ingezonden

Met behulp van een 3d printer kun je natuurlijk allerlei verschillende producten ontwikkelen. Eigenlijk is the sky the limit bij het 3d printen Den Haag. In principe kun je ervoor kiezen om hiervoor een speciaal bedrijf in te schakelen. Dit zijn natuurlijk echte experts op het gebied van dit proces. Door dergelijke ondernemingen wordt het 3d printen Rotterdam mogelijk, maar ook in andere delen van het land kan dit. Daarnaast kun je er uiteraard ook voor kiezen om zelf een 3d printer te kopen. Natuurlijk zal dit een grote investering zijn, maar het heeft ook voordelen. Als je hiervoor kiest dan moet de printer logischerwijs een plekje krijgen in je woning. Daar helpt dit artikel bij. 

Waar zet je de 3d printer neer? 
Als je inderdaad de stap hebt genomen om een 3d printer te kopen dan is het van belang om een goede locatie te zoeken. Voordat je dit doet moet je de machine eerst natuurlijk voorzichtig uit de verpakking halen. Het probleem van de plek zul je dan direct voelen. Je kunt de 3d printer namelijk bijvoorbeeld niet op de keukentafel neerzetten, want dan kun je daar niet meer eten. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Met andere woorden, je moet op zoek naar een andere locatie. Dit is zeer zeker belangrijk, want de plek van de printer kan invloed hebben op de kwaliteit van de ontwikkelde producten. Zo zal een stoffige omgeving de prints vervuilen, maar door tocht zal het filament niet goed hechten. Ben je nog op zoek naar een goede plaats voor je 3d printer? Let dan op de onderstaande factoren.

Van de grond met de 3d printer
Meestal zal het gemakkelijk zijn om de 3d printer op de grond in een kamer neer te zetten. Dit is over het algemeen niet aan te raden. De grond is namelijk de beste locatie voor dit apparaat. Daarentegen is het vele malen beter om de 3d printer op een bureau, kastje of iets dergelijks neer te zetten. Zolang het maar een verhoogde plek is. Dit heeft te maken met het stof, wat natuurlijk met name in de buurt van de grond veel voorkomt. Door de 3d printer op een tafel of bureau neer te zetten voorkom je dat je problemen krijgt met je geprinte objecten. Stof kan namelijk de producten aantasten.

Geluidsoverlast
Als je de 3d printer vergelijkt met andere apparaten dan zal het naar alle waarschijnlijkheid relatief stil klinken. Toch is het niet helemaal stil, want ook zo’n machine maakt helaas geluid. Dit komt door de motoren en de mechanica van de 3d printer. Deze onderdelen zetten de printkop aan het werk. Bovendien kun je hierdoor zelfs horen of het bezig is om een cirkel of toch een vierkant te produceren. Dit komt doordat deze twee geluiden nogal van elkaar verschillen. Overigens kan een 3d printer ook relatief hoge tonen afgeven. Met name bij de goedkope modellen is dit helaas het geval, wat komt dor de drivekaarten die de motoren aan moeten sturen. De drivekaarten zorgen zo nu en dan voor hoge pieptonen, waar de oren van mens en dier niet echt blij van worden. Het is dan ook niet verstandig om de 3d printer in de slaap- of woonkamer neer te zetten.

Zorg voor ventilatie
Een 3d printer heeft ventilatie nodig. Nou, niet het apparaat zelf, maar wel de kamer waarin het zit. Dit komt met name doordat de kunststof zal verdampen doordat het filament zal smelten door hitte. Ook kan er rook ontstaan bij het invoeren of uithalen van het filament. Hierdoor is ventilatie in de ruimte zeker van belang, maar teveel tocht is ook weer niet goed.