Afbeelding

Camera's monitoren drukte kermis

Roois nieuws Recreatie en toerisme

Sint-Oedenrode - Eind juli maakte het gemeentebestuur al bekend dat ze voornemens was dit jaar een kermis in afgeslankte vorm te organiseren op evenemententerrein De Neul in Sint-Oedenrode. Burgemeester van Rooij: “De persconferentie van het kabinet op 6 augustus heeft nu geen roet in het eten gegooid. Maar we worden met z’n allen wél weer met onze neus op de feiten gedrukt.Corona is niet weg en vraagt zelfs om extra zorgvuldigheid. Dat sterkt ons in onze keuze voor de beperkingen: geen randprogramma, geen activiteiten op de Markt en geen uitbreiding van de horeca. Maar wel een fijne kermis voor jong en oud.” Het besluit om een kermis te organiseren blijfteen besluit onder voorwaarden; toename van besmettingen kan tot wijziging leiden.

Kermisterrein anders dan anders

De voorbereidingen voor de kermis (22 t/m 26 augustus) zijn in volle gang. Dinsdag 18 augustus start de inrichting van het kermisterrein; er komen 24 attracties. Een deel van een sportveld wordt erbij betrokken om maximaal lucht te creëren op het kermisterrein en de publiekstrekkers goed te kunnen spreiden. Het terrein wordt afgehekt met een centrale in- en uitgang zodat er zicht is op het aantal aanwezige bezoekers en mensen voldoende afstand kunnen houden tot elkaar. Er is een verplichte looproute. Camera’s worden ingezet om permanent de drukte te monitoren. Met dergelijke maatregelen zijn vorige maand al goede ervaringen opgedaan in Schijndel. De gemeente is in gesprek met de kermisexploitanten en horecaondernemers om samen heldere afspraken te maken.

Welkom bij de horeca, met reservering

De gemeente gunt de inwoners van Sint-Oedenrode, nét als in Schijndel, een fijne familiekermis.Maar het zal voor iedereen zonneklaar zijn dat die dit jaar heel anders dan anders zal zijn en móet zijn. Alleen op die manier kan de gemeente de veiligheid van haar inwoners voldoende garanderen benadrukt de burgemeester: “Wij doen er met alle betrokken partijen álles aan om er een mooie en veilige kermis van te maken. En we rekenen erop dat onze inwoners zich zelf ook verantwoordelijk voelen en de bekende Corona-regels naleven: Blijf thuis als je verkouden bent, houd die 1,5 meter afstand van elkaar en ga weg als het te druk is. Het is écht heel anders dan andere jaren; De horeca is tijdens de kermisdagen hetzelfde als op andere dagen en heeft geen extra capaciteit.Binnen én buiten is een zitplaats verplicht. Maak dus van te vóren een reservering als je voor of na het kermisbezoek iets wil drinken in het centrum; Anders ben je gewoon niet welkom. En dan kun je beter thuis in de tuin of op het balkon een drankje nuttigen en bijpraten met vrienden of familie”.Wethouder van Rooijen sluit zich daarbij aan: “Hopelijk is de situatie in Nederland en in Sint-Oedenrode volgend jaar zo dat we weer als vanouds een ’Rooi Kermis’ op de Markt in het centrum kunnen vieren. Als we nu allemaal onze verantwoordelijkheid nemen, blijft dat vooruitzicht overeind.”