Mw. mr. E.M. (Melissa) van Rosmalen-van der Stelt
Mw. mr. E.M. (Melissa) van Rosmalen-van der Stelt Foto: Jeroen van de Sande

Verhuisplannen? Regel nog dit jaar uw energielabel!

Column

Sint-Oedenrode - Iedere huiseigenaar die zijn of haar woning verkoopt is sinds 2015 verplicht om een zogenaamd 'definitief energielabel' aan te leveren bij de verkoop van de woning. 

Met het energielabel wordt aangetoond hoe energiezuinig uw woning is. In 2015 is voor iedere woning een voorlopig energielabel uitgereikt. Dit voorlopige label is een schatting en gebaseerd op (onder meer) de grootte van het huis, de ligging en het bouwjaar. Het kan dus zomaar zijn dat u een voorlopig energielabel heeft met de aanduiding 'E' terwijl u, door de energiezuinige maatregelen die u heeft getroffen, eigenlijk een woning heeft die in de categorie 'A' valt.

Door een definitief energielabel aan te vragen, kunt het opschalen naar de juiste variant, die bij uw woning past. U bent dat (nog) niet verplicht, behoudens dus bij de verkoop van uw woning. Het voorlopige energielabel dient u voor de verkoop (lees: vóór u uw handtekening zet bij de notaris onder de akte) om te zetten naar een definitief energielabel. Doet u dit niet, dan kan de overdracht (juridische levering) van de woning wel doorgaan, maar zult u als verkoper een boete ontvangen die ruim 400 euro bedraagt. U kunt het definitieve label aanvragen met uw DigiD via www.energielabel.nl

Er worden dan enkele vragen gesteld over de energiezuinigheid van uw woning, waarvan u ook bewijsstukken dient aan te leveren. Binnen enkele werkdagen krijgt u het energielabel digitaal toe gezonden. U kunt het energielabel ook per post aanvragen, maar de afhandeling daarvan duurt wel langer (op dit moment zo'n tien weken). De kosten voor de aanvraag van het definitieve energielabel bedragen momenteel gemiddeld € 7,50 (bij geen of slechts enkele kleine wijzigingen ten opzichte van het voorlopige energielabel). Vanaf januari 2021 gaat de huidige werkwijze echter wijzigen: bij iedere aanvraag zal dan een energiedeskundige bij u thuis de energiestatus controleren. De kosten zullen hiermee stijgen naar gemiddeld 190 euro per aanvraag.

Omdat het (definitieve) energielabel tien jaar geldig is, raad ik u aan het label nog dit jaar definitief te maken, ook als u nog helemaal geen verhuisplannen heeft. Mochten uw plannen de komende tien jaar wijzigen, dan heeft u de hoge kosten voor het energielabel alvast bespaard!

Mw. mr. E.M. (Melissa) van Rosmalen-van der Stelt
SVN notarissen
www.svn-notarissen.nl