Dennis van der Sanden is weer in Rooi, maar hoopt snel weer naar Amerika te kunnen
Dennis van der Sanden is weer in Rooi, maar hoopt snel weer naar Amerika te kunnen Foto: Hans van den Wijngaard

"Amerika was een cultuurschok voor me"

Human Interest Human interest

Sint-Oedenrode - Het is ongeveer een jaar geleden dat Dennis van der Sanden zijn koffer pakte om naar Boston te vertrekken. In augustus 2019 begon hij daar aan een opleiding aan het bekende Berklee College of Music. Het eerste jaar heeft hij inmiddels met mooie letters afgesloten, want punten kennen ze aan de overkant van de Atlantische Oceaan niet. Ondanks die mooie cijfers laat het tweede jaar van de opleiding nog even op zich wachten. Toch heeft de Rooienaar zeker geen sabbatical in zijn planning staan.

“Het was voor mij een grote schok. Van het gemoedelijke Sint-Oedenrode naar de metropool Boston”, antwoordt Dennis. “Hier in Rooi kent iedereen elkaar wel een beetje. Hier zeggen we hoi, hallo, goedemorgen, goedemiddag en goedenavond tegen elkaar. In Boston groette ik de eerste weken ook iedereen die ik op straat tegenkwam. De mensen daar keken me dan aan met een gezicht, ‘van waar ken ik jou van?’, Maar er was niemand die ook maar terug groette. Ik ben toen ook maar gestopt met groeten”.

Ook het dagelijkse leven gaat in ‘The States’ heel anders dan hier in de oude wereld. Natuurlijk weten we dat allemaal, want dankzij TV en internet hebben we als nooit van te voren een beeld van de hele wereld. “De cultuur in Amerika is heel anders dan hier. Alcohol is onder de 21 absoluut taboe, in de horeca krijg je als jongere echt geen druppel alcohol. Dit verhindert ook het uitgaansleven, aangezien de meeste clubs jongeren afslaan. Daarom organiseert de Amerikaanse jeugd zelf feesten aan huis. Die feesten worden dan in een kelder van een groot landhuis van wel drie verdiepingen hoog gehouden. Daar treden dan bijvoorbeeld bands op van onze school”, vertelt Dennis.

Lees verder in DeMooiRooiKrant van komende woensdag