Afbeelding

Hittegolf!? Hier wat tips!

Natuur Natuur en milieu

Sint-Oedenrode – Het wordt de komende dagen erg warm in Nederland. Woensdag wordt het 28 graden, maar vanaf donderdag wordt het pas echt heet. De temperaturen lopen op tot maar liefst 34 graden of hoger! Hoe bescherm je jezelf en anderen tegen deze hitte?

Tips voor jezelf
- Erg belangrijk: drink genoeg. Ook als je geen dorst hebt, moet je blijven drinken. Probeer minimaal twee liter water per dag te drinken en alcohol te vermijden.
- Tussen 12:00 uur en 16:00 uur is het warmste moment van de dag. Je kan dus beter wachten tot de temperatuur wat is gedaald om te sporten of ’s ochtends vroeg de boodschappen doen.
- Moet je toch echt even naar buiten? Bescherm jezelf dan tegen de zon. Insmeren is erg belangrijk, en een hoedje/pet en zonnebril werken ook beschermend.

Tips voor je kinderen
- Waterijsjes! Ze zijn overheerlijk, werken verkoelend én er zit veel vocht in. Een win-win-win situatie dus.
- Wat is er nou leuker om met water te spelen als het warm is? Zorg ervoor dat je kroost in de schaduw zit in plaats van in de zon.
- Kleed je kindje luchtig aan. Voor de allerkleinste is een rompertje vaak al genoeg!

Tips voor je huisdier
- Hoe koel je je geliefde huisdier af? Zorg dat ze een koele plek hebben om te liggen met vers drinkwater. Knaagdieren, katten en honden kun je nat maken. Gebruik kraanwater en maak de oren, hals, poten en kop nat.
- Er zijn voor honden veel koelproducten te verkrijgen. Bijvoorbeeld een koelmatje of halsband. Maar houd je hond van zwemmen? Dan is dat ook heerlijk voor ze. Pas wel op dat er geen blauwalg in het water zit!
- Katten zorgen eigenlijk voor zichzelf. Is er nou geen schaduw in je tuin, zorg hier dan voor. Dan kan jouw kat hier de dag doorbrengen.
- Zorg dat de kooi van jouw knaagdier niet in de zon staat. Om ervoor te zorgen dat ze genoeg vocht binnenkrijgen moet je zorgen voor genoeg vers drinkwater. Ook kan het helpen om ze over de dag verspreid groente te geven, hier zit ook vocht in.