Deze dames hebben zich vele jaren ingezet voor Rooi Werkt.
Deze dames hebben zich vele jaren ingezet voor Rooi Werkt. Foto: Ellis Rijkers

Einde Rooi Werkt

Zakelijk Zakelijk

Sint-Oedenrode - De stichting Rooi Werkt houdt op te bestaan. Het bestuur van de Stichting Rooi Werkt heeft onlangs besloten alle werkzaamheden van de Stichting Rooi Werkt te beëindigen en de stichting op te zullen heffen. Hiermee komt een einde aan een uniek lokaal initiatief dat zeer succesvol was in het matchen van lokale werkzoekenden en lokale ondernemers.

Rooi Werkt is in 2014 opgericht door de Rooise ondernemersvereniging Business-to-Business (BtB) om een bijdrage te leveren aan het oplossen van het toenmalige werkloosheidsvraagstuk. Het uitgangspunt was om lokale ondernemers en lokale werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt aan elkaar te koppelen. In de afgelopen jaren heeft de stichting enkele honderden kandidaten kunnen bemiddelen naar werk, dan wel concreet kunnen begeleiden bij hun zoektocht naar werk. Ettelijke tientallen ondernemers hebben dankzij de stichting een gemotiveerd personeelslid weten te vinden. De kracht van Rooi Werkt zat in de lokale focus, het brede ondernemersnetwerk, de korte lijnen, het snel kunnen schakelen en het leveren van maatwerk.
De stichting ondersteunde daarnaast zowel werkgevers als werknemers onder andere met betrekking tot subsidieregelingen, duurzame inzetbaarheid, sociaal ondernemerschap, sollicitatievaardigheden, job- en loopbaancoaching.
In de afgelopen periode echter, eerst in een uiterst krappe arbeidsmarkt en nu tijdens de coronacrisis waardoor er weinig vacatures zijn, is het voor Rooi Werkt moeilijk om het verschil te kunnen maken.
De stichting kreeg subsidie, eerst van AgriFoodCapital, later van de gemeente Sint-Oedenrode en Meierijstad, en werd ook gesteund door de BtB. Een zoektocht van Rooi Werkt naar noodzakelijke aanvullende financiering heeft geen extra middelen opgeleverd.
Door de grote onzekerheden over de arbeidsmarkt in de toekomst, gekoppeld aan de beperkte financiële bewegingsruimte van de stichting, ziet het bestuur van Rooi Werkt zich nu genoodzaakt de activiteiten van de stichting te beëindigen.