Afbeelding
Foto: Jeroen van de Sande

Van Vressels Hoefke naar Vresselse Hut

Historie Historie

Sint-Oedenrode - Vressel was in de tijd van Adriaan Brock, geschiedschrijver van Sint-Oedenrode (1775 – 1834), een uitgestrekte buurt, gelegen tussen de Dommel, de hei en het grondgebied van Breugel. De grond was hoog verheven en tegelijk de schraalste van Sint-Oedenrode. Stond men op het hoogste gedeelte dan kon men genieten van een der fraaiste en verrukkelijkste vergezichten.

Op het einde van wat nu de Watermolenstraat is en het begin van het Hoogakkerpad lag volgens overlevering de nu genoemde ‘Sint-Odaberg’, die nog steeds duidelijk zichtbaar is in het huidige landschap. In oude archieven vinden we de naam terug, in een van die aktes gaat het over een stuk weiland dat gelegen was te Vressel bij de Wolfswinkelse brug, tussen de ‘Sint Oedenberch’ aan een zijde van de Dommelstroom aan de ander zijde en strekkende met een einde op de Meulenstraet.

Al vóór 1650 stond daar te Vressel een tamelijke grote hoeve genaamd ‘Vressels Hoefke’. In de zeventiende eeuw behoorde de hoeve aan de Jonkers van Beugen. Ook de volgende eigenaars waren voorname families, zoals o.a. Servaas Noorman. Hij verhuurt de hoeve, die in die tijd bestond uit huis, schuur, schaapskooi met hooi- weide- en teulland, aan Jan Thijs van Breugel. De volgende eigenaar was Philip Webster havenmeester te ’s-Hertogenbosch.

lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant