De kinderen zijn erg blij met het boekje
De kinderen zijn erg blij met het boekje Foto: Nienke Habraken

Miljonairs in Olland

Onderwijs Onderwijs

Sint-Oedenrode – “Ik lees alle Donald Duck’s”, roept een van de kinderen van De Sprongh uit Olland enthousiast. Alle kinderen in van groep 3 tot en met 8 uit Meierijstad mogen mee doen aan het Leesmiljonairsproject van de Bibliotheken uit de gemeente. De leerlingen van groep 3, 4 en 5 van basisschool De Sprongh werden vanmiddag verrast door wethouder Menno Roozendaal. Hij overhandigde de leesmiljonairsboekjes. 

Ze kunnen allemaal niet wachten om aan wethouder Roozendaal te vertellen wat zij lezen. “Ik heb een hele kast vol met boeken van Suske en Wiske”, vertelt een van de meisjes trots. De vingers gaan voorzichtig in de lucht. De Ollandse kinderen zijn vooral fan van Donald Duck. Het leesmiljonairsproject van de bibliotheken loopt erg goed. Honderden kinderen proberen deze zomer samen één miljoen minuten te lezen. Scholen doen mee aan het project met als achterliggende gedachte het leesniveau van de leerlingen in de zomer op peil te houden. De actie begon 15 juni en loopt tot 11 september en het eindigt met een spetterend online feest. 

De kinderen weten precies wat de wethouder, Annelies van Uden van de Noord Oost Brabantse Bibliotheken (NOBB), en alle journalisten komen doen. “Foto’s en filmpjes maken, meer vertellen over lezen en we krijgen allemaal een boekje”, weet een van de meisjes. Aandachtig luisteren ze naar Roozendaal. “Ik vind het ontzettend belangrijk dat kinderen lekker genieten van lezen en de kans krijgen om veel boeken te verslinden”, aldus de wethouder. Hij heeft een bijzondere band met Olland, vandaar dat hij De Sprongh bezoekt. Roozendaal is het aanspreekpunt voor de bewoners in Olland. 

Nog twee nachtjes slapen en dan hebben de kinderen zomervakantie. Dan hebben ze veel vrije tijd, die ze nu deels kunnen besteden aan lezen. Twee leerlingen krijgen de boekjes overhandigd en delen ze uit aan de rest van de klas. Hierin staan tips over lezen, boeken die je kan kiezen, opdrachten, puzzels, woordzoekers én een opdracht waar je bij kan houden hoeveel minuten je hebt gelezen. Daar gaat het uiteindelijk om. 

Annelies vertelt: “Met de minuten die je hebt gelezen, kan je cadeautjes verdienen.” Dat wordt met luid gejuich ontvangen, cadeautjes willen de kinderen wel. “Alles telt mee: je boek, de krant, een e-book, strips, moppen op de verpakking van de hagelslag. Houd elke dag bij hoeveel minuten je leest. Aan het einde van de week schrijf je het totaal van die week op. Het leesmiljonairsboekje is te verkrijgen bij de bibliotheken in Meierijstad en online te downloaden." 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding