Bewoners van de Markt worden geïnformeerd over de ijsbaan
Bewoners van de Markt worden geïnformeerd over de ijsbaan Foto: Hans van den Wijngaard

IJsbaan op de Markt wordt echt 'Rooice'

Recreatie en Toerisme Recreatie en toerisme

Sint-Oedenrode - Als het aan de werkgroepen van Rooice en Natuurlijk! Sint-Oedenrode ligt heeft Rooi de laatste weken van 2020 een heuse ijsbaan op de Markt. Een enthousiast team presenteerde dinsdagavond in de Knoptorenkerk haar plannen aan de omwonenden van de Markt en inwoners van Rooi. Zij ontvingen de plannen voor het merendeel positief tot enthousiast.

“Normaal is er het hele voorjaar, zomer en vroege najaar reuring in Rooi”, vertelt voorzitter Frank van Laarhoven enthousiast. “Maar in de wintermaanden is het wat stilletjes in ons dorp. Daar wil de werkgroep Rooice en Natuurlijk! Sint-Oedenrode verandering in brengen met het plaatsen van een tijdelijke ijsbaan op de Markt. We kijken al jaren wat jaloers naar Veghel en Schijndel, die wel in december een waar schaatsparadijs op hun Markt tevoorschijn toveren”.

Eigenlijk staat alles in de startblokken om vanaf Sinterklaas een ijsbaan voor jong en oud te laten draaien. Als het coronavirus geen roet in het eten gooit, kan zeker ook de Rooise jeugd dan tot aan het einde van de kerstvakantie rondjes draaien op de eigen 'Rooice ijsbaan'. Maar de mensen van Natuurlijk! Sint-Oedenrode en de groep enthousiaste Rooienaren hebben meer voor ogen dan alleen schaatsen. Rondom de ijsbaan van 15 x 20 meter, die tussen het oude gemeentehuis en de kiosk komt te staan, is het plan ontstaan voor een kerstmarkt met houten stalletjes. Daarin kunnen Rooise bedrijven en verenigingen zich presenteren aan de Rooise bevolking en de bezoekers van buiten ons dorp. Maar ook wordt er gedacht aan een ware curlingcompetitie, die rond de kerstdagen afgewerkt kan worden. 

Alles uit een droom
Al in 2001 had Rooienaar Henk Eshuis een droom om op de Rooise Markt een ijsbaan aan te leggen. Henk die werkzaam is bij een bedrijf dat koelmachines en aggregaten verhuurt, had al meerdere keren vergevorderde plannen, maar telkens was er wel iets waardoor de ijsbaan op de lange baan geschoven moest worden. Met de huidige groep mensen, waaronder Natuurlijk Sint-Oedenrode lijken de plannen wel te gaan lukken, ook vanuit de gemeente is er steun voor het plan. Zo citeerde Van Laarhoven tijdens zijn presentatie ambtenaar Otto Sanders, die gezegd zou hebben: “Sint-Oedenrode heeft alles, behalve een ijsbaan”.

10 meter hoge tent
Om de ijsbaan te beschermen tegen grillige elementen die onze streken in december kunnen treffen, wordt de ijsbaan helemaal overdekt. Speciaal daarvoor wordt een grotendeels volledig transparante tent van wel tien meter hoog op de Markt geplaatst. “Regen en wind zijn de grootste vijanden van kunstijs”, laat Eshuis weten. Met het plaatsen van een tent die uit twee podiumoverkappingen van het formaat André Rieu concerten bestaat, worden de elementen letterlijk en figuurlijk buiten gehouden. Het effect van zo’n tent op het ijs, is zo groot dat het mogelijk is om ’s nachts zonder gebruik te maken van aggregaten het ijs te kunnen behouden. Iets dat door de omwonenden van de Markt werd gewaardeerd.

Bewoners van de Markt worden geïnformeerd over de ijsbaan