Afbeelding

Smullen Met Eerlijke Kost

Roois nieuws Meierijstad

De zomereditie van SMEK (Smullen Met Eerlijke Kost) werd ditmaal geboycot door het coronavirus. Uiteindelijk kwam de redactie tot een goede mix van lekker koken op een veilige plek. De ingrediënten kwamen rechtstreeks uit de tuin van de koks die waren uitgenodigd. Te weten Hilma van Rozendaal en Anita Borro. Zij werden geassisteerd door vaste kok Leon Twigt, die ook de presentatie voor zijn rekening nam. De zomereditie van SMEK is vanaf maandag 6 juli elk uur te zien op Omroep Meierij, steeds na het regio-programma Rondom.

SMEK is het gezamenlijke kookprogramma van Fairtrade Schijndel en Omroep Meierij. Er wordt vooral gekookt met Fairtrade en lokale producten.

Eigen tuin
Hilma van Rozendaal heeft zich verdiept in het gebruik van kruiden bij het koken. Ze haalt de kruiden uit haar eigen kruidenplantage in de kloostertuin. Anita Borro kweekt groenten en fruit in haar achtertuin. Teveel voor eigen consumptie. Het teveel verkoopt ze aan mensen om haar heen.
Zowel Hilma als Anita heeft een sterke voorkeur voor vegetarische gerechten, vooral omdat de natuurlijke smaken van de kruiden het beste aan bod komen op deze manier. Voor Anita geldt iets dergelijks. Zij eet het liefst uit eigen tuin, die zomer en winter royaal groenten en fruit oplevert. Hilma – die ook kookles geeft – heeft zich er vooral in gespecialiseerd dat vegetarisch eten ook volwaardig eten betekent. Zij gebruikt peulvruchten, noten, granen, volgens haar noodzakelijke voedingsmiddelen in elk dieet horen, zeker in een vegetarisch dieet. “Om van te watertanden,” vinden de gasten die vanavond bij haar aan tafel zitten.

De kok
Leon Twigt moet vandaag even op een andere manier tegen koken aankijken. “We zijn toch gewend om vlees en vis als belangrijkste onderdeel van een menu te zien,”vindt hij. “Terwijl in een vegetarische maaltijd de accenten geheel anders liggen. Ik heb veel geleerd vanavond.” En dat geldt voor iedereen die meekijkt met de bijzondere opbrengst uit Anita’s tuin en de kookkunst van Hilma.
Voor meer informatie over SMEK en eerdere uitzendingen zie: https://www.facebook.com/fairtrademeierijstad/ of https://www.facebook.com/omroepmeierij/ Daar zijn ook de recepten te vinden.