Afbeelding
Foto: Jos van Nunen

Trotse Leden in Orde van Oranje Naussau

Roois nieuws Human interest

Sint-Oedenrode – Hier en daar een traan, maar vooral gelach. Het was een bijzondere dag voor Piet van de Sande, Hans van Gastel, Toos Sijbers, Nelleke Thijssen en Gerdien van den Brand. Burgemeester Kees van Rooij bezocht hen allemaal thuis om het welverdiende lintje over te dragen. Op 24 april werden zij al telefonisch op de hoogte gesteld: ze worden benoemd tot Lid in Orde van Oranje Naussau. Stuk voor stuk hardwerkende mensen met hart voor de samenleving. 

Op 2 en 3 juli bezocht burgemeester Van Rooij de 24 inwoners die het lintje verdienden. Een voor een ging hij bij hen thuis langs. Donderdag 3 juli verraste hij de Rooienaren. Het was een drukke dag voor hem. In de middag stond ´een rondje Rooi´ op de planning. Van de 24 inwoners uit Meierijstad, kwamen namelijk maar liefst vijf nieuwe Leden in Orde van Oranje Naussau uit Sint-Oedenrode. 

Piet van de Sande is de eerste waar Van Rooij langskomt. De hele familie is aanwezig, met Piet in het middelpunt. Na afloop van de toespraak van de burgemeester begint Piet’s familie muziek te maken. Sinds 1965 is hij vrijwilliger bij muziekvereniging Meierijstad/Harmonie Nijnsel. Zijn liefde voor muziek heeft hij doorgegeven aan zijn kinderen en kleinkinderen. Zij spelen samen met Piet’s broer het Wilhelmus. Dan is het tijd voor een speech van zijn trotse dochter. Geëmotioneerd vertelt zij: “Wat krijgen wij vaak te horen: ‘Goh wat lijk je op je vader. Dat is het mooiste compliment dat we kunnen krijgen. Ik wil je zo graag nu knuffelen, maar dat kan nog niet.” De knuffel wordt voor heel even ingeruild door kushandjes. 

Na even kletsen en een alcoholvrij borreltje vervolgt Van Rooij zijn weg naar Hans van Gastel. Hij staat – onder andere – aan de wieg van de oprichting van Agrarische Natuurvereniging Het Groene Woud. “Naast de bestuurlijke verantwoordelijkheden ziet u het als taak om leden en andere geïnteresseerden te stimuleren om een bijdrage te leveren aan een harmonieus en aantrekkelijk buitengebied”, vertelt de burgemeester. Maar dat is niet het enige waarvoor Hans gedecoreerd is. Hij staat namelijk klaar voor jonge mensen die zijn vastgelopen op meerdere leefgebieden. Via een ervarings- en leerproject biedt hij hen de kans om het leven weer op orde te krijgen. De toespraak van de burgemeester wordt met luid gejuich door Hans’ familie ontvangen. Met twinkelende ogen van trots speldt zijn vrouw het lintje op. 

De route wordt vervolgd naar Toos Sijbers. Zij staat al tientallen jaren klaar voor de Nijnselse fanfare, carnavalsvereniging ‘De Heikneuters’ en als begeleider bij het seniorenzwemmen in De Neul. Buiten al deze dingen is ze ook nog mantelzorger voor haar kleinzoon. Met veel liefde brengt ze tijd met hem en haar andere (klein)kinderen door. Met een lach van oor tot oor hoort ze de speech van Van Rooij aan. “U bent vriendelijk en positief ingesteld,” vertelt de burgemeester, “veelzijdig, deskundig en bovenal enthousiast.” De familie kan niks anders dan instemmend ja knikken. Toos wordt overladen met bloemen en cadeaus nadat haar man het lintje heeft opgespeld. 

Ten slotte reist de burgemeester van Meierijstad af naar Gerdien van den Brand. Het hoeft maar met cultuur te maken te hebben en Gerdien is betrokken. Al jaren is ze bestuurslid/vrijwilliger bij Roois Kultuur Kontakt. Hier richtte ze onder andere het literair café op. Aandachtig luisteren Gerdien, haar man en kleindochter naar de toespraak van Van Rooij. Hij somt de bijna oneindige lijst op van dingen die Gerdien voor Sint-Oedenrode heeft betekend. Na afloop is het tijd voor haar man om haar het lintje op te spelden én natuurlijk voor een fotomoment. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding