Afbeelding

Tienduizenden containers per dag door ‘Rooise handen’

Human Interest Human interest

Sint-Oedenrode - Op zoek naar passende hijskranen, spreaders of speciale tools? Een constructie op maat? Veilig en comfortabel hijsen en heffen? Met ophangtoren, zwaartepuntverstelling en hydraulisch bestuurbare flippers? Een twin- of tandemlift of verticale verstelling? Er zijn tal van opties mogelijk om containers, uit een schip goed en veilig op de kade te krijgen. Het is een uitdaging voor vele branches, maar zeker in de scheepsvaart. Het is een technisch vernuft waar veel achter schuil gaat. Om hier wat meer over te weten te komen, gaan we in gesprek met Frank van Laarhoven.

Door: Caroline van der Linden

Frank (47 jaar) woont samen met zijn vrouw Kim en twee kinderen Morgan en Luca tegen de rand van het park aan het Mahlerplein in Rooi. Van jongs af aan waterpoloër en nu tevens coach en trainer bij zwemclub Argo. Dit virus is ook overgeslagen op zijn kinderen, want ook zij vertoeven heel wat uurtjes in het water. Daarnaast zet hij als voorzitter zijn beste beentje voor bij Kiwanis, de club die zich inzet voor menig goed doel, met name voor de minder bedeelde kinderen in ons Rooise dorp.

Van origine maakte Frank zijn opstart in de elektrotechniek. Hij hield zich bezig met elektro installaties voor huizen en bedrijven. Na dit een aantal jaren gedaan te hebben, kwam hij bij een bedrijf voor hijs- en hefmiddelen terecht, gespecialiseerd in bovenloopkranen, variërend voor houtbewerkingsbedrijven tot aan grote staalbedrijven. Later stapte hij over naar een collega bedrijf, waar hij in de verkoop belandde. Dit bedrijf richtte zich op de wat grotere kranen richting het havengebied, waar hij aan de slag ging met containerhandling. Apparatuur in trucks en kranen, waar containers mee in of uit een schip gehesen werden en vanaf de kade weer op een schip of voortuig voor landtransport werden gezet. Terwijl zijn sollicitatie hiervoor in Helmond plaatsvond, kreeg Frank een ticket in zijn hand om op gesprek te gaan in Zweden. Als jongen van 25, nooit veel gereisd, werd hij in het diepe gegooid. 

Voor Frank een interessant werkgebied en een prachtig product met veel elektronica, hydrauliek en staal. “Eigenlijk ‘gewoon’ een lomp stuk ijzer”, zegt Frank. Maar alles behalve ‘gewoon’ is het zeker. Wanneer we het hier hebben over een hijsapparaat dat uitschuifbaar is voor alle maten van containers die per stuk wel zo’n veertig ton kunnen wegen, hebben we het wel degelijk over een enorm groot gevaarte. Frank reisde heel wat af, zeg maar zowat de halve wereld. Hij leerde het product kennen en had veel klantenbinding voor de verkoop en uitleg van de techniek. Als klanten vragen hadden, er nieuwe machines geleverd moesten worden of trainingen nodig waren, reisde Frank af. De havens en de omstandigheden hier omheen hebben hem altijd erg getrokken, met name de grote kranen, logistiek en technische systemen die erachter zitten. Voor meer informatie zie: https://www.ramspreaders.com/videos/

Lees woensdag het complete verhaal in DeMooiRooiKrant

Afbeelding
Afbeelding