Barbara Brouwer en Marc van Kessel met aan de muur een foto van het bezoek van koningin Máxima aan de Noordkade.
Barbara Brouwer en Marc van Kessel met aan de muur een foto van het bezoek van koningin Máxima aan de Noordkade.

Phoenix Cultuur bestaat vijf jaar: “We willen laten zien wat we in huis hebben”

Cultuur Kunst en Cultuur

Meierijstad - Phoenix Cultuur bestaat vijf jaar. Het centrum van kunst- en cultuuronderwijs heeft zich de afgelopen jaren gemanifesteerd als een sterke en innovatieve speler in het kunst- en cultuurlandschap. Het team van vrijwilligers en professionals wordt aangestuurd door directrice Barbara Brouwer. Ze blikt terug op vijf succesvolle jaren.

“Het is heel snel gegaan. Het is te gek dat we vijf jaar geleden van de, toen, drie gemeenten Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode de mogelijkheid kregen om een centrum voor kunst- en cultuuronderwijs op te richten. In vijf jaar tijd hebben we met z’n allen een fantastische organisatie opgebouwd”, vertelt Barbara trots. De uitgangspositie van Phoenix Cultuur is het bereiken van jong en oud met professioneel kunstonderwijs, dit doen ze door het centraal stellen van de docent én de cursist. “Wat hebben zij nodig? Dat is voor ons een belangrijke vraag. Dat geldt ook voor onze mensen in loondienst en de zelfstandigen die we inhuren. De lijntjes moeten kort zijn. We hebben daarom bewust een klein ondersteunend team dat nauw in contact staat met de docent en de cursist. Phoenix wil goed voor iedereen zorgen. Daarbij blijven we volop in beweging en ontwikkeling.” Volgens Barbara de sleutels tot het succes.

Beleid
Iets anders waar Phoenix Cultuur goed in is, is het zichtbaar zijn. Ze laten zich zien en van zich horen. Barbara vervolgt: “We zijn in de hele gemeente actief betrokken bij de organisatie van evenementen, werken veel samen en onze cursisten zijn op verschillende locaties actief met optredens en exposities. Daarnaast hebben we de CHV Academy waarbij we lessen verzorgen in het basisonderwijs. Het naar buiten treden als organisatie vinden wij belangrijk. We willen laten zien wat we in huis hebben.” Gezien het aantal cursisten legt het beleid Phoenix Cultuur geen windeieren. Het aantal cursisten steeg de afgelopen vijf jaar van 1500 naar ruim 2000.
Marc van Kessel is één van de zeer gewaardeerde docenten en coördinator muziek bij Phoenix Cultuur. De trompettist is echter veel meer dan dat. Hij is nauw betrokken bij verschillende projecten en mede-initiatiefnemer van de CHV Academy. “De docenten dragen zelf de verantwoordelijkheid over hun lessen en krijgen veel vrijheid. Daardoor zijn ze erg gemotiveerd en zitten ze vol energie. Hierdoor ontstaan er mooie initiatieven. Dat zien de leerlingen en de buitenwereld.”

Máxima en CHV Academy
Marc’s hoogtepunt van de afgelopen vijf jaar is het oprichten van de CHV Academy. Daar hoeft hij niet lang over na te denken. “Zoiets bestond nog niet in Nederland. Het is echt bijzonder dat we het van de grond hebben gekregen en dat het nog steeds succesvol loopt. De afspraken met verschillende partners uit het bedrijfsleven zijn onlangs weer verlengd. Ik ben daar echt heel trots op”, vertelt hij.
Voor Barbara’s hoogtepunt gaan we terug naar 10 september 2018. Koningin Máxima was toen op de Noordkade om theater De Blauwe Kei te openen. Daarvoor sprak de koningin met diverse medewerkers van Phoenix Cultuur. “Máxima wilde zien hoe wij werken en nam daar ruim de tijd voor. Ik heb toen echt genoten van de stralende gezichten van alle cursisten en collega’s. Het was een geweldige dag.” De samenwerking met de gemeente, het bedrijfsleven en andere verenigingen is een ander aspect waar zowel Barbara als Marc tevreden op terugkijken.

Financiële problemen
Volgens Barbara en Marc staat er een gedegen cultuurbedrijf dat vooruitkijkt naar de toekomst. Al zijn er altijd dingen die beter kunnen. “Online en digitaal kunnen we nog wel een slag maken. Door de Coronacrisis hebben we ontdekt wat we online kunnen betekenen voor onze cursisten en leerlingen. Het kan echt van meerwaarde zijn. De komende periode gaan we verder onderzoeken hoe we de digitale wereld kunnen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het volgen van online lessen voor jongeren die buiten Meierijstad gaan studeren.”

Toch heeft de Coronacrisis vooral voor veel ellende gezorgd. “Alles heeft stil gestaan. Daardoor hebben een aantal docenten zonder werk gezeten. Het zijn spannende tijden en dat blijft nog wel even zo. Phoenix Cultuur heeft in de afgelopen vijf jaar gelukkig een solide basis opgebouwd, waardoor wij niet in financiële problemen komen. Juist door die gezonde basis kunnen wij onze docenten in deze moeilijke tijd ondersteunen”, sluit Barbara af.