Afbeelding
Foto: Arno van Alebeek

Discriminatie in Meierijstad

Politiek Politiek Meierijstad

Meierijstad - Ging ons vorig ‘rondje raadsleden over hun tijdsbesteding sinds corona, ditmaal kozen wij voor een ander actueel onderwerp dat de wereld beheerst: discriminatie. Wij vroegen alle fractievoorzitters om namens hun fractie een korte reactie te geven van het fractiestandpunt hierover. Hier komen ze.

Pascal Timmers (Lokaal Meierijstad)
In Meierijstad hanteren we al jarenlang het uitgangspunt; iedereen kan meedoen! Afgelopen donderdag 4 juni hebben we daarover nog een mooie beeldvormende avond gehad met het onderwerp inclusie. De gemeente is dus heel concreet bezig om beleid op te stellen dat iedereen kan meedoen, ongeacht achtergrond, geloof, gender, huidkleur of beperkingen. Vanuit een positieve benadering wil de gemeente dingen mogelijk maken.  LOKAAL ondersteunt dit uitgangspunt en positieve benadering voor de volle 100%.

Wilma Wagenaars (VVD)
Er is een verschil tussen discriminatie die institutioneel is (door of vanuit de overheid) of discriminatie in bejegening tussen burgers onderling. Het eerste kan de overheid goed zelf bestrijden door zelf niet te discrimineren en er op toe te zien dat haar ambtenaren dat ook niet doen. Dat sluit ook naadloos aan bij de grondbeginselen van de VVD, gelijkwaardigheid. Mensen zijn niet gelijk, maar wel gelijkwaardig. In alle verscheidenheid aan afkomst, gezindheid, maatschappelijke, sociale en culturele voorkeuren zijn mensen gelijkwaardig. Op discriminatie in bejegening tussen burgers onderling heeft de overheid minder grip, discrimineren van personen wegens ras, godsdienst, levensovertuiging, geslacht, seksuele gerichtheid of handicap. Het gebeurt en dat kan grote gevolgen hebben voor mensen die daardoor gekwetst worden en/of in een achtergestelde positie terecht komen om volwaardig mee te kunnen doen in onze samenleving. Wat momenteel heel erg speelt is racisme. Terwijl het bij wet verboden is, gebeurt het ook anno 2020 in Nederland nog. Als VVD keren wij ons af van elke vorm van discriminatie of racisme. Wij willen dat daartegen hard wordt opgetreden, maar de oplossing zit in de verantwoordelijkheid die we als samenleving samen hebben. We juichen het toe dat er door de samenleving op verantwoorde wijze actie wordt gevoerd om discriminatie uit te bannen, maar uiteraard wel binnen de Nederlandse wet- en regelgeving. Moeten er dan regels komen in Meierijstad voor erkenning of bestrijding van discriminatie? Wij denken van niet, nieuwe regels maken geen einde aan discriminatie, mensen wel.

Marrik van Rozendaal (D66)
Laatst sprak ik een oud collega, hij heeft drie geadopteerde kinderen. Donkere kinderen. Een van zijn zonen is een succesvol ondernemer. Hij rijdt een grote en mooie auto. In een kwartaal is hij acht keer door politie aangehouden. Ik ben als blanke man in de afgelopen 20 jaar nog nooit aangehouden. De politie geeft ook gewoon toe dat ze hem vaak aangehouden door de auto en door zijn donkere kleur. Dat is etnisch profileren, dat is discriminatie. Onze partijleider Rob Jetten heeft op YouTube een filmpje staan waarin hij vijf minuten lang beledigingen en bedreigingen voorleest die inspelen op het feit dat hij homoseksueel is. Dat is belediging, dat is discriminatie. Discriminatie is niet op te lossen met regels en wetten. Discriminatie mag al gewoon niet. Het gaat vooral om bewustzijn van wanneer het voorkomt en wat je zelf doet, maar vooral ook elkaar daar op aanspreken en met elkaar bespreken. Discriminatie kan iedereen treffen. Dikke mensen, dunne mensen, gekleurde mensen, vrouwen, mensen met rode haren, gelovige mensen, niet gelovige mensen. We zijn ons vaak helemaal niet bewust dat we discrimineren. Geen regels dus, bewustwording voorop. En zwarte Piet. Als gekleurde mensen zich gekwetst voelen daardoor, dan zal je je daar vroeger of later toe moeten verhouden. Dat kan met strijd of geleidelijk. Op lange termijn zal zwarte Piet vanzelf gaan verdwijnen. In de randstad misschien nu al. En hier in Brabant een paar jaar later. Dan past het gewoon ook hier niet meer. Ik maal er niet om.

Lees woensdag in DeMooiRooiKrant de andere reacties.