Marie Louise Holl
Marie Louise Holl Foto: Gerrit Janssen

De klomp, een ambacht tot op de dag van vandaag

Zakelijk Zakelijk

Sint-Oedenrode - De klomp, ooit werd de houten sandaal vervangen voor een gemakkelijkere stevige schoen. Door de extra houten laag die onder de sandalen kwam en de ophoging bij de hiel en wreef, werd het contact met de modderige straten tot een minimum gebracht. De klomp werd populair en men ontdekte dat deze ook uit één stuk hout gemaakt kon worden, waardoor de stevigheid een stuk verbeterde. De klomp kwam er in alle soorten en maten. Het maken ervan is tot op de dag van vandaag een ambacht. DeMooiRooIKrant brengt daarom een bezoek aan de eigenaren van Holl Souvenir & Klompen, Marie-Louise Holl en Bert Verschuren, om te vragen hoe zij de toekomst zien voor dit mooie product in ons van oorsprong Brabantse klompendorp.

Door: Caroline van der Linden

Bij binnenkomst is al direct een prachtig uitgebreid assortiment te zien van traditionele klompensouvenirs, klompen met logo’s, alsmede diverse andere mooie klompjes. Een zelf ontwikkeld, bijna volledig geautomatiseerd modern machinepark waar de klomp al jaren uitsluitend met milieuvriendelijke lakken gekleurd wordt. Het hele productieproces onder één dak, van het drogen van vers populierenhout tot aan het eindproduct. Een prachtig bedrijf, ooit opgestart door vader en moeder Holl. Vader Christ was met zijn enorm creatieve kijk altijd bezig met dingen oplossen en uitvinden en wist van ieder product iets moois te maken. Nadat hij in 1970 samen met zijn vrouw een metaalbedrijf had opgericht in Olland, kwamen al snel de klompenmakers uit de omgeving bij hem langs met hun diverse technische problemen. Dat was de basis van hun interesse in de klompenwereld. Vanaf midden jaren zeventig heeft vader Holl bijna alle klompenmachines in Nederland, België en Duitsland gemechaniseerd. De machines die hij fabriceerde, zijn tot op de dag van vandaag uniek en daar worden nog steeds de meeste draagklompen op gemaakt. Op diverse manieren maken, kleuren en decoreren ze de klompjes met als resultaat een topkwaliteit “Made in Holland” product. Vanuit de fabriek vinden ze al jaren hun weg naar klanten over de hele wereld.

Dochter Marie-Louise, secretaris van de Nederlandse Vereniging van Klompenmakers (NVK), runt inmiddels al heel wat jaren samen met haar partner Bert dit prachtige bedrijf en gaat met een positieve kijk de toekomst tegemoet, ook in deze tijd. “Iedere branche heeft het nu moeilijk”, vertelt ze, “Ook wij. De machines en verfmixers staan sinds half maart zo goed als stil. Er is geen afzet, dus wordt er ook minder geproduceerd. Ook in de souvenirwinkel is het rustig. Opdrachten worden geannuleerd, want buitenlandse beurzen en zakenreizen gaan niet door. Maar als we door willen gaan moeten we proberen andere oplossingen te zoeken, andere ideeën naar voren brengen. En dat doen we dan ook. Voor het virus uitbrak waren we al bezig met nieuwe plannen. We gaan samen met andere Rooise bedrijven en ondernemingen uit de omgeving arrangementen opstellen, vanuit stichting Brabantse Klomp. We willen de klomp weer meer op de kaart te zetten in Meierijstad, Liempde, Best en Schijndel. Hét klompengebied van vroeger uit. Hierdoor ontstaat een groter aanbod voor de lokale burger en de toeristen die ons bezoeken. We geven al rondleidingen, wat we blijven doen en erg leuk vinden, omdat we mensen hierbij het mooie verhaal van de klomp kunnen vertellen. Maar om dit aan te kunnen bieden in een arrangement samen met andere activiteiten van collega ondernemingen, is een passende uitbreiding en creëert zowel voor ons als voor de klant meer mogelijkheden. Zo hebben we bijvoorbeeld een goede relatie met De Gasthuishoeve. Bij hen kun je onder andere een workshop volgen om chocolade klompen te maken. Wanneer mensen bij ons dan een rondleiding krijgen en bijvoorbeeld zelf klompen kunnen decoreren en daarna nog lekker kunnen gaan lunchen op een andere plek, dan is dat een mooi gevuld programma. 

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding