Afbeelding

Trots op mijn tuin: ‘Mijn hart brak.’

Natuur Natuur en milieu

Dat overkwam me toen ik het verhaal las van mijn GVC (Groene Vingers Collega) Jan van Weert. Hij gaf aan trots te zijn op de eyecatcher van zijn tuin, de acer en die staat dan ook dominant en luisterrijk in beeld. En waarom brak mijn hart dat zojuist weer enigszins was geheeld? Na de winter wachtte ik tevergeefs op de uitloop van mijn eigen acer. En wat bleek? Hij was dodelijk getroffen door de Verticilium, een bodemschimmel die zichtbaar wordt door de zwarte takken, de zwarte dood. En dat doet pijn. Ook een afscheid dat je niet zag aankomen en je je niet bewust van bent. De nabijgelegen beukenhaag verwerd tot erehaag. Geven en nemen heet dat.

Door: Lambert Verhoeven

Jan doet inspiratie op bij het tv-programma Eigen Huis en Tuin. Mij lukt dat niet, net iets te veel een commercieel Intratuin-sausje. Ik struin liever rond door tuincentra of doe inspiratie op tijdens reizen. Kijken of je net dat ene pareltje kunt vinden. In de buurt kun je goed terecht bij Tuincentrum Chris Brekelmans, altijd wat nieuws onder de zon en een goede prijs-kwaliteitverhouding. ‘Heb je die al gezien, pas binnen?’ Daar houd ik van. Ook bij André van Heesch loop ik wel eens aan. Het voordeel van hem ten opzichte van Chris is dat je met André dan weer over voetbal kunt praten, zij het niet over topvoetbal. Iets verder van huis: Twee jaar geleden ben ik met Chris nog naar de Chelsea Flower Show geweest in Londen. Daar zag ik oogverblindend mooie streptocarpussen (Kaapse primula) in kleuren die pijn deden aan je ogen. Ik schreef gretig al hun namen op maar ik kon ze terug in Nederland nergens vinden. En het vervelende van die Engelsen is dat ze niks willen versturen, ook geen paarse Nemesia. Raar volk.

In Valkenswaard, loop ik graag binnen bij Kimmei, de bamboespecialist bij uitstek. Bij hem kocht ik de Begonia Metallic Mist, wat een fraai blad. Als je geluk hebt kom je de eigenaar na een halfuurtje ook nog ergens tegen tussen de metershoge bamboe. Prachtige rood generfde hosta’s vond ik in Hulsberg. Ze praatten er Duits maar het ligt gewoon in diep Zuidoost-Nederland. Helaas verhuizen de slakken ook mee…… 

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant...

Ook trots op je tuin? Geef je op voor deze rubriek en we komen bij je langs. redactie@demooirooikrant.nl 

Afbeelding
Afbeelding