Afbeelding
Foto: 112nieuwsonline.nl

Boete weegt zwaarder dan kans op corona

112 Coronavirus

Sint-Oedenrode - Dirk Meijer heeft als wijkagent de taak om orde te houden in tijdens coronatijd. Controleren op samenscholen, waar nodig boetes uitschrijven. Het zijn ook vreemde tijden voor de politie. Houden Rooienaren zich aan de genomen maatregelen? Hoe is het om als wijkagent op deze manier werkzaam te zijn?

Bij elke melding wordt erop gelet dat er geen symptomen zijn van het virus. Het begint al in de meldkamer. Meijer: “De medewerkers vragen of er mensen aanwezig zijn met symptomen die kunnen duiden op corona. Als het vermoeden er is dat iemand corona heeft dan komen wij met beschermende maatregelen: pakken en handschoenen aan en mondkapjes op. Zeker in het begin van de lockdownmaatregelen was het spannend om naar oproepen te gaan. Mijn ouders zag ik toen niet omdat zij al ‘opgesloten’ zaten. Dan doe je er alles aan om ervoor te zorgen dat iedereen in je omgeving gezond blijft”, zegt de politieman. Maar uitsluiten kan je het niet. Collega’s van hem hebben twee weken in quarantaine moeten zitten, omdat achteraf bleek dat ze in aanraking waren gekomen met corona.
Op straat moet Meijer vooral letten op samenscholing, zeker als het mooi weer is. Is daar veel sprake van? “Er is samenscholing, maar dat zijn allemaal momentopnames. Als je daar een melding van krijgt en je komt ter plaatse dan zie je dat het allemaal wel meevalt.” Bij speeltuin de Kienehoef ziet hij dat de jeugd zich het meeste verzameld. In de eerste weken zijn er dan ook redelijk wat boetes uitgeschreven. Iedereen krijgt eerst een officiële waarschuwing. Als dan in het systeem staat dat een persoon een waarschuwing heeft gehad, krijgt hij of zij bij de volgende constatering een boete. “Het is vooral de oudere jeugd, vanaf een jaar of 16 tot 21. De leeftijd die normaal gesproken ook met groepen buiten te vinden zijn.”
Bij een waarschuwing reageren de mensen opgelucht, bij een boete voelt Meijer teleurstelling. Hij vertelt: “Mensen weten dat het een hele hoge boete is. Het besef is er alleen pas te laat. Het gaat niet om de boete, het gaat om naleving van de afspraken.” Soms heeft Meijer het idee dat het besef er niet is waarom de maatregelen zijn genomen. “Het lijkt er dan op alsof ze harder geraakt worden door de boete dan dat ze het risico lopen dat een van hen corona krijgt.”
Recentelijk kwam in het nieuws dat het geweld tegen politie toenam. In Meierijstad is dat niet zo. Volgens Meijer zijn er geen incidenten geweest waarbij agressie ter sprake kwam. Hoe zit dat met huiselijk geweld? Onder andere de NOS meldde dat er een wereldwijde toename was van huiselijk geweld door het coronavirus. “De verwachting was er wel,” vertelt de politieman, “maar tot op heden is het meegevallen. We hebben geen piek gezien in extra meldingen.”