Een kleine demonstratie
Een kleine demonstratie Foto: Jac Naus

Nieuw hulpmiddel tegen het 'eenzaamheidsvirus'

Human Interest Coronavirus

Sint-Oedenrode - Minister President Mark Rutte heeft de bevolking opgeroepen om mee te denken hoe het coronavirus het hoofd te bieden. Koning Willem Alexander heeft in zijn bijzondere toespraak o.a. gezegd:  “Het coronavirus kunnen wij niet oplossen, het eenzaamheidsvirus wel als we het samen doen”. Deze twee oproepen hebben een lid van SeniorRooi aan het denken gezet.

Veel senioren vinden heel vaak hun contacten via huiselijke ontmoetingen. Deze ontmoetingen, met in de regel vier personen, worden ook meestal gekoppeld aan gezelschapsspellen, zoals bridgen, rikken, Rummikub en andere spellen. Door de maatregelingen in het kader van COVID-19 zijn deze ontmoetingen voorlopig niet meer mogelijk en daardoor kan steeds meer eenzaamheid ontstaan, zeker bij de ouderen.

Biedt dit scherm mogelijk een oplossing?
´ROCOS´ (Roois corona scherm) is een kruislings opgezet scherm van plexiglas (1.50 m x 0,60 m,  zie foto), dat met vier blokjes eronder op tafel kan worden gezet. Hierdoor kunnen vier personen elkaar op speelafstand bereiken. Natuurlijk blijft de 1.50 m. in stand, maar tijdens het spel wordt deze afstand door het scherm verkleind. Houthandel Smetsers  uit Sint-Oedenrode heeft inmiddels de productie van het Rocos-scherm ter hand genomen.

Het scherm is gemakkelijk te demonteren om op te bergen en eventueel te vervoeren. Het Rocos-scherm kan wellicht een hulpmiddel bieden aan verpleegtehuizen en horeca. “Laten we hopen dat dit idee een positieve bijdrage kan leveren in de strijd tegen het corona-virus en dat het de eenzaamheid zal verminderen”, aldus de bedenker van dit idee, die liever anoniem wil blijven.

Afbeelding