Jan  geeft een rondleiding door de tuin.
Jan geeft een rondleiding door de tuin. Foto: Nienke Habraken

Trots op mijn tuin: “Ik heb er nu eindelijk tijd voor”

Natuur Natuur en milieu

Sint-Oedenrode - Groene vingers, je moet ze maar hebben. De ene Rooienaar skeelert er op los en de ander is volop aan de gang in z´n tuin. Jan van Weert doet dat laatste. Hij pakte na zijn pensioen deze hobby pas echt op. Zijn tuin is overgoten met kleurrijke bloemen en planten. In het midden staat de Japanse esdoorn in zijn pracht en praal, Jan´s grootste trots. 

Met een fulltime baan had Jan weinig tijd om zijn hobby uit te oefenen. Nu is hij bijna anderhalf jaar gepensioneerd en stopt hij zijn energie in zijn tuin. “Normaal gesproken werk ik als vrijwilliger bij de zorgboerderij Dommelhoeve en de Kamille. Dat gaat nu allemaal niet door, dus heb ik meer tijd om te tuinieren”, vertelt hij in het groen. Hij wil zijn tuin graag op orde hebben, zodat hij er heerlijk van kan genieten als hij buiten zit. Zijn groene vingers hebben gezorgd voor een prachtig resultaat. 

“Ik ben graag buiten, zeker als het mooi weer is. Ik vind het prachtig om bezig te zijn in mijn tuin”, lacht Jan. Zodra hij ziet dat er iets gedaan kan worden pakt hij zijn tuingereedschap en gaat hij aan de slag. De ene keer knipt hij de boompjes in model en de andere keer verzorgt hij de plantjes. Sinds hij ook geen vrijwilligerswerk meer kan doen heeft Jan besloten om ook de schuttingen en het tuinhuisje aan te pakken en deze te verven in vrolijke kleuren. “Ik heb jaren geleden gezegd dat ik die zou verven en nu heb ik daar eindelijk tijd voor. Ik ben nog van plan om mijn schuurtje grijs te verven, maar zo ver ben ik nog niet.” Jan heeft er veel werk aan maar dat vindt hij alles behalve erg. Zijn inspiratie haalt hij uit programma’s als Eigen Huis en Tuin. Steevast zit hij voor de buis en als hij leuke dingen ziet maakt hij het na. “Ik vind het belangrijk om mijn tuin op orde te hebben. Het is leuk om te doen. En als je dan in de tuin zit is het gezellig, het ziet er mooi uit. Mijn kinderen zeggen soms: ‘Het ziet er weer mooi uit pap!’ Dat geeft mij een voldaan gevoel.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding