De verspreiding van het virus neemt langzaam maar zeker af
De verspreiding van het virus neemt langzaam maar zeker af Bron RIVM

Twee dagen achterelkaar geen nieuw coronaleed

Gezondheid Coronavirus

Sint-Oedenrode – Het is nog maar een week geleden dat we konden melden dat er in de week daarvoor twee dagen waren geweest zonder nieuwe coronabesmettingen, coronagerelateerde ziekenhuisopnames of sterfgevallen. Met de cijfers van zondag en maandag is dat soort mooie dagen met nul op de RIVM-teller opgelopen naar vier. Met die kanttekening dat het nu zelfs twee dagen achter elkaar waren. Langzaam maar zeker lijkt het einde van de tunnel in zicht te komen.

Natuurlijk mogen we ons niet rijk rekenen. De ervaring van de afgelopen tweeënhalve maand heeft ons geleerd, dat juichen op maandag altijd wordt afgestraft met hogere cijfers op dinsdag. Dan wordt bij het RIVM een administratieve inhaalslag gemaakt en krijgen we het werkelijke cijfer van het weekend te zien. Maar toch zijn ook de cijfers die de afgelopen week lieten zien voorzichtig positief. Bij negen mensen werd het virus officieel vastgesteld en moest er toch nog iemand naar het ziekenhuis. Daarnaast waren er de afgelopen week helaas nog een keer drie sterfgevallen te betreuren. Op het dieptepunt van de crisis, eind maart/begin april, moesten we vaak dagelijks een veelvoud van deze cijfers noteren. Met dat in het achterhoofd kunnen we weer wat opgeluchter ademen, maar het doet uiteindelijk niets af aan de ellende die het coronavirus in veel families heeft gebracht en waar nog dagelijks mensen worden gemist. 

Laat dat laatste vooral een reden zijn om de maatregelen die gelden nog even vol te houden, zodat we niet een laffe aanval in de rug krijgen van een terugtrekkend virus. Houd daarom nog afstand, ga niet met meer dan twee mensen de straat op en blijf ook privé waakzaam en in kleine groepjes tot dat het coronavirus verslagen is.