Afbeelding

‘t Open Huis: een plek voor iedereen

Historie Historie

Sint-Oedenrode - Eind februari ging het in alle stilte voorbij, maar het was toen toch echt vijftig jaar geleden dat ‘t Open Huis aan de Borchmolendijk werd geopend. ‘t Open Huis was een plaats waar iedereen mocht komen, het was er voor jong en oud. “Maar”, zo zeggen Hans Vroomen en Jack Beerens, twee medeoprichters en bezoekers van het eerste uur. “Er kwamen vooral jongeren, met lang haar dat tot op de kont hing, die ergens anders niet naar binnen mochten”. Hans en Jack vertellen over de eerste jaren en over het Palet, de voorganger van ‘t Open Huis.

“Alles is begonnen in ‘t Palet, dat was eind jaren zestig in de oude bakkerij van Van Engeland tegenover de fietsenwinkel van Paul Verhoeven”, vertelt Hans. “Die bakkerij stond leeg en Van Engeland had er geen probleem als wij daar een sociëteit van maakten. Wij hadden als jongeren een plaats nodig om ergens een pilsje te pakken. In de gewone cafés mochten wij niet komen vanwege onze lange haren. We waren een soort van Hippies, de enige plaats waar we nog een beetje getolereerd werden was bij Harry en Mia Damen van de Gouden Leeuw. Bij Jan Bosch en De Beurs kwamen we er al helemaal niet in. Gelukkig kregen we de oude bakkerij tot onze beschikking en hadden wij ook een plaats om een pilsje te pakken”.

Zoals in die tijd gebruikelijk was, werd er een pick-up gekocht en beplakten we de muren met eierrekjes, om het geluid binnen te houden. Er werd volop muziek gedraaid en de volumeknop ging natuurlijk helemaal open, want hoe harder hoe mooier. Om de kas van de soos op peil te houden hadden de gebruikers de afspraak met elkaar gemaakt, dat iedere week iemand anders de ‘plicht’ had om vijfentwintig gulden omzet te draaien. Zo waren de vijf vaste bezoekers een garantie voor de maandomzet.

Lees verder in DeMooiRooiKrant van deze week