Afbeelding
Foto: Henri van Hoorn

Eindelijk woningbouw bij Eerschotsestraat

Woningbouw Woningbouw

Sint-Oedenrode - Na jaren van formaliteiten, inspraak en aanpassingen is er eindelijk zicht op nieuwbouwwoningen in de Eerschotsestraat. De gemeenteraad van Meierijstad heeft een raadsinformatiebrief van het college ontvangen over het woningbouwplan aan de Eerschotsestraat in Sint-Oedenrode. Het college heeft ingestemd met het aangepaste stedenbouwkundig plan, dat tot stand is gekomen aan de hand van het doorlopen participatietraject en in overleg met de (stedenbouwkundige van de) gemeente.

In 2018 heeft het voorontwerp van het bestemmingsplan ter inzage gelegen. Op basis daarvan is een participatietraject opgestart en is intensief gesproken met omwonenden en andere belanghebbenden. Provincie en Rijkswaterstaat stemmen met het plan in, het waterschap en de regionale brandweer hebben gereageerd op technische aspecten die in de uitwerking van het plan worden bezien. Daar waar mogelijk zijn wensen van insprekers in het plan verwerkt. Zo blijft het bestaande kantoorgebouw behouden en is het appartementengebouw verplaatst en krijgt deze een lagere bouwhoogte zodat het zicht op de Knoptoren vanaf de A50 en de Oostelijke Randweg niet tot nauwelijks wordt belemmerd. Aan de Dommeloever waar nu de bedrijfsloodsen staan worden woningen gesitueerd en wordt eveneens ruimte vrijgemaakt als groene openbare zone die toegankelijk wordt gemaakt middels een struinpad welke aansluit op bestaande wandelpaden.

Een voorstel om een brede groenstrook aan te brengen in het plangebied om daardoor het zicht vanaf de randweg te vergroenen kan praktisch niet. Als alternatief wordt daarom de strook tussen het plangebied en de Oostelijke Randweg landschappelijk ingepast. 

Behoud van het zicht op de Knoptoren is zowel door gemeente als door maatschappelijke belangengroepen uitdrukkelijk als kader benoemd. Het projectgebied komt (vanuit noordelijke richting) pas in beeld na het viaduct en het is maar zeer de vraag in hoeverre zichtbelemmering dan speelt gelet op het bestaande geluidscherm. Komend vanuit de richting Eindhoven speelt het überhaupt niet. In goed overleg met maatschappelijke belangengroepen is gezocht naar een andere plek voor het appartementengebouw, omdat deze in het oude plan het zicht op de Knoptoren deels belemmerde. Een situering aan de Eerschotsestraat ontmoet stedenbouwkundige bezwaren. Een dergelijk gebouw is niet passend in het straatbeeld. Een passend alternatief werd door de afdeling stedenbouw gevonden in het plaatsen van het gebouw aan de noordkant van de nieuwe ontsluitingsweg.”

Het woningbouwplan, dat de naam 'HAVS-terrein Sint-Oedenrode' draagt, omvat een plan voor de sanering van de bedrijfsloodsen, garage, wasstraat en brandstofverkooppunt en de realisatie van 59 woningen bestaande uit verschillende typologieën. Daarbij is een onderverdeling in sociale huur, goedkope koop, middeldure koop en vrije sector. Vanwege de aanpassingen aan het oorspronkelijke plan moet het bestemmingsplan en een aantal onderzoeken aangepast worden. Eveneens wordt een beeldkwaliteitsplan opgesteld. Het college verwacht het plan in het laatste kwartaal van dit jaar voor te leggen aan de gemeenteraad, opdat volgend jaar de eerste paal de grond in kan. De ontwikkelaar voert het plan vervolgens in twee fasen uit.

Het complete plan in beeld.