Silvie in haar salon.
Silvie in haar salon.

“Ik kan niet acht weken werk in één week plaatsen”

Zakelijk Zakelijk


Het was de afgelopen weken rustig bij About Beauty. Silvie de Bruin - van de Meulengraaf, eigenaresse van de schoonheids- en pedicuresalon, mocht vanwege het coronavirus geen klanten ontvangen. “Ik kon natuurlijk niemand behandelen. Ik heb wel de mensen zoveel mogelijk geholpen door producten mee te geven die ze thuis konden gebruiken. Nu alle salons gesloten zijn, besteden mensen thuis meer aandacht aan de huid.”

Sint-Oedenrode - Contactberoepen mogen vanaf maandag weer aan de slag. Een hele opluchting voor onder andere kappers, schoonheidsspecialisten, pedicures en nagelstylistes. Het einde van je coronakapsel is eindelijk in zicht. In Rooi staan de ondernemers te springen om weer aan de slag te mogen. Ook de burgers kunnen niet wachten. Dat slaat soms een beetje door. Het verhaal gaat dat mensen zelfs bij ondernemers aan de voordeur staan om een afspraak in te plannen.

Op 12 maart kregen onder andere schoonheids- en pedicuresalons en kappers het advies om dicht te blijven. Pas vier dagen later was het verplicht. “Ik heb meteen contact gezocht met andere salons en kappers om te kijken wat zij gingen doen. Op 16 maart moest ik dan toch verplicht dicht”, vertelt de onderneemster. Het was een vreemde tijd voor Silvie, want zonder inkomsten kwam ze terecht in de bijstand. Met een salon aan huis heeft ze immers geen huur- of personeelskosten, waardoor ze geen recht had op de 4000 euro van de overheid. “Ik had dat niet fair gevonden, want zoveel kosten maak ik ook niet. Maar het is toch gek om een bijstandsuitkering te ontvangen. Het werd enorm snel geregeld door de overheid, dus dat was wel fijn.”

Het goede nieuws van afgelopen week werd met blijdschap ontvangen: About Beauty mag weer open! Vanaf het begin heeft ze gecommuniceerd dat zij contact op zou nemen met haar klanten. Silvie: “De telefoontjes vallen mee, want ik neem zelf contact met ze op. Degene die aan de beurt waren voor ik dicht moest, zijn nu ook als eerste. Er zijn wel mensen die bellen en die probeer ik zo goed mogelijk te helpen. Maar ik kan niet acht weken werk in één week plaatsen. Kon dat maar!” Naast haar eigen salon heeft ze ook nog haar gezin. Het is nu even passen en meten met de schooltijden van haar kinderen en haar agenda, maar ze komt er aardig uit. 

De hele samenleving moet zich aanpassen met hygiënemaatregelen, anderhalve meter afstand enzovoort. “Voor mij verandert er niet veel,” vertelt Silvie, “als schoonheid- en pedicuresalon houd je je altijd bezig met hygiëne. Ik draag een mondkapje en waar het kan draag ik handschoenen. Ik bied mondkapjes aan voor mijn klanten, maar de keus is aan hen.” In de salon heeft ze een tafeltje staan met de maatregelen van het RIVM. Na elke klant verschoont ze de handdoek die op de stoel ligt en reinigt ze alles grondig. En natuurlijk benadrukt ze nog eens extra dat mensen met klachten thuis moeten blijven.

Afbeelding