Ook de luchtkwaliteit zal onderzocht moeten worden.
Ook de luchtkwaliteit zal onderzocht moeten worden. Foto: Diana Goudsmit

Gemeenteraad: onderzoek virus juist in Meierijstad

Politiek Politiek Meierijstad

Meierijstad / Sint-Oedenrode – Het geluid werd steeds sterker en sinds donderdagavond is elk tegengeluid verdwenen: heel Meierijstad wil een onderzoek naar de oorzaak van het feit dat corona juist hiér de meeste slachtoffers heeft geëist.

Steeds meer partijen haakten aan op de gezamenlijke motie waarin D66 en SP om zo’n onderzoek vroegen, donderdagavond sloot de gemeenteraad de gelederen en ondersteunde de motie unaniem. Tot grote tevredenheid van het college; burgemeester Kees van Rooij had daar eerder al bij het RIVM op aangedrongen. Evenals minister Carola Schouten, overigens, een onderzoek naar het mogelijke verband tussen veehouderij/luchtvervuiling en corona anderzijds is al op komst, maar voor Meierijstad ligt de focus op het ‘waarom juist hier?’ 

Mogelijk heeft carnaval in Oost-Brabant een belangrijke rol gespeeld in de verspreiding, maar al veel langer worden her en der vraagtekens gezet bij de relatie tussen virusziektes en luchtkwaliteit. Dat laatste ligt gevoelig, omdat er dan al snel wordt gewezen naar de intensieve veeteelt in onze regio. Dit was dan ook de reden dat Lijst Blanco, die evenals Gemeentebelang Meierijstad de motie niet had ondertekend, had geaarzeld om hem te steunen. Dat het ‘slechts’ om een onderzoek gaat, trok hen over de streep.

Voor Marrik van Rozendaal moet het een enorme opluchting zijn geweest. Al vanaf het begin van Meierijstad hamert de D66-er op een dergelijk onderzoek, destijds in verband met andere (long-)ziektes die door dieren op mensen kunnen worden overgebracht. Bij de megastal in Nijnsel met 18.000 varkens, waar aanvankelijke een grote politieke meerderheid vóór was, hield hij de tegensputterende Nijnselnaren een spiegel voor: dit is democratie, dit zijn de partijen waarop jullie in grote meerderheid hebben gestemd. Voor elke inwoner hebben we hier nu al zes varkens en vijftien kippen. Een andere situatie dan nu, maar met hetzelfde advies.