Afbeelding
Foto: Kim Schepens

Onderwijs gedeeltelijk weer van start

Onderwijs Onderwijs

Sint-Oedenrode - Op 11 mei wordt het basisonderwijs weer gedeeltelijk hervat, de reguliere kinderopvang gaat ook weer van start. Om ervoor te zorgen dat dit zo veilig mogelijk gebeurt, werken de scholen met een protocol volgens de richtlijnen van het RIVM en de overheid. Ouders hebben woensdag een update ontvangen van scholenorganisatie SKOSO.

De kinderen gaan voor de helft van de tijd naar school. Dit betekent voor elke leerling: de ene week twee en de andere week drie lesdagen. Daarnaast worden groepen verdeeld, de verschillende groepen zijn niet op hetzelfde moment op school. De basisscholen informeren de ouders met de specifieke uitwerking. Vanaf 11 mei is er geen afstandsonderwijs, leerkrachten geven huiswerk mee voor de dagen dat de leerling niet op school is.

De leerkrachten bepalen in overleg met de directie en het team de leerinhoud die prioriteit heeft in de startfase. Ook wordt er in overleg bepaald wanneer en hoe er wordt getoetst. Uiterlijk worden ouders op 15 juni geïnformeerd over de ontwikkeling van hun kind. Waar nodig wordt voor kwetsbare kinderen een aanvullend aanbod gedaan. Gymmen wordt zoveel mogelijk buiten gedaan, van de gymzalen wordt enkel gebruik gemaakt bij slecht weer.

De basisscholen dragen de zorg voor de hygiënemaatregelen: handgel, zeeppompjes, papieren handdoekjes en oppervlakte sprays. Er wordt geen gebruik gemaakt van mondkapjes of andere beschermingsmiddelen, tenzij de overheid deze richtlijn aangeeft. De 1,5 meter afstand houden geldt volgens de richtlijnen van het RIVM niet voor contact tussen kinderen, maar zoveel mogelijk tussen leerling en leerkracht en personeelsleden. Het schoolgebouw en het schoolplein zijn voor ouders gesloten. Ouders laten hun kind zoveel als mogelijk zelfstandig naar school komen.

Vanaf 11 mei verandert tevens de werkwijze met betrekking tot de noodopvang van kinderen van ouders in vitale beroepen. Het kinderopvangpersoneel wordt volledig ingezet voor de reguliere opvang. De noodopvang zal door de basisscholen worden verzorgd. Als ouders gebruik moeten maken van noodopvang dienen zij dit uiterlijk 8 mei om 12 uur te hebben doorgegeven aan de basisschool. Op de dagen dat de leerlingen naar school gaan is de buitenschoolse opvang voor hen beschikbaar, op andere dagen niet. Kinderopvang De Verbinding neemt vanaf 7 mei contact op met ouders van kinderen.

Bij ziekte verzoeken de basisscholen om te handelen volgens de richtlijnen. Bij klachten moet de leerling thuisblijven. Als een ander gezinslid klachten heeft, moet het hele gezin thuisblijven. Als een leerling klachten vertoond op school, krijgt de ouder bericht en wordt verwacht dat de leerling meteen wordt opgehaald.