Afbeelding

Wat is een VPN en hoe werkt het?

Ingezonden Ingezonden

Het is tegenwoordig van levensbelang om veilig te surfen op het internet. Hiervoor kan een  VPN verbinding  gebruikt worden. VPN is hierbij de afkorting van Virtual Private Network. In principe is het een connectie dat gemaakt wordt tussen je apparaat, wat bijvoorbeeld een smartphone is, en de VPN server. Je kunt de server zien als een halte tussen je  device  en de website die je wilt bereiken. 

Wat is een VPN?
Een VPN is dus een server die je kunt gebruiken om veilig te internetten. Zo’n verbinding wordt gezien als veilig aangezien de website hierdoor niet je IP-adres binnen ziet komen. In plaats daarvan krijgt de site het IP-adres van de VPN server te zien. Dit zorgt ervoor dat je gedrag op het world wide web eigenlijk niet terug te leiden is naar jou als persoon. Zodoende kunnen derde partijen niet over je schouder mee kijken naar wat jij allemaal bezoekt op het internet.

Waarom een VPN gebruiken?
Met een VPN verbinding ben je dus eigenlijk iemand anders op het internet, je bent in principe een alias. Dit is met name handig als je vaak gebruik maakt van openbaar internet, want dan kunnen je acties op het web nog makkelijker worden gevolgd met je IP-adres. Dit is natuurlijk een grote belemmering op je privacy. Zo zijn de zoekopdrachten eenvoudig naar jou terug te leiden, terwijl je gegevens ook nog onderschept kunnen worden. Bovendien is de locatie waar jij je op dat moment bevindt relatief makkelijk te achterhalen.

Wat zijn de voordelen van een VPN?
Een voordeel van een VPN verbinding is dat je locatie verborgen blijft. Dit komt doordat je geen gebruik maakt van je daadwerkelijke IP-adres, maar juist van het IP-adres van de VPN server. Aangezien het IP-adres gekoppeld is aan je fysieke locatie kunnen mensen daar niet achter komen. Daarnaast blijft je data ook versleuteld als je een VPN gebruikt als je zoekt op het internet. Bovendien behoud je je anonimiteit als je het surft op het web met een VPN verbinding. Hierdoor is zowel je online gedrag als je data een stuk veiliger.