Afbeelding

“Die twee minuten doen mij echt veel”

Human Interest Human interest

Sint-Oedenrode - In verband met het coronavirus kan de Dodenherdenking op 4 mei niet doorgaan zoals andere jaren. Dit jaar worden er kransen gelegd, maar de toespraken en het samenzijn vervallen. Ruud Geboers, militair en sinds 2009 elk jaar bij de herdenking, moet dit jaar noodgedwongen thuis herdenken.

Ruud Geboers begon in 2005 op de Koninklijke Militaire School in Weert een onderofficiersopleiding om sergeant te worden. Daar werd hij sergeant. “Iedere militair heeft een wapen- of dienstvak. Ik ben opgekomen voor de luchtdoelartillerie als onderofficier. Dat heb ik een aantal jaar gedaan in Ede. In 2008 ben ik uitgezonden geweest naar Afghanistan in Tarin Kowt, ook wel bekend als Kamp Holland”, vertelt de militair. In 2010 draaide Geboers zijn tweede uitzending. Deze keer met het Korps Mariniers mee. In de tussentijd was hij groepscommandant. Na zijn uitzending is Geboers les gaan geven aan militairen in opleiding.
“Ik ben buiten werk om de hbo-opleiding toegepaste psychologie gestart. Toen ik dat gehaald heb, ben ik mezelf gaan omscholen. Ik ben naar de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda gegaan en daar ben ik officier geworden.” Na een jaar intern op de KMA is hij nu drie jaar Personeel en Organisatie (P&O) adviseur voor defensie. Hij is dus nog steeds militair en wordt in juli zelfs kapitein.  

Geboers: “Toen ik een jaar of 16/17 was, deed ik veel aan sport. Ik heb op hoog niveau getennist en voetbalde daarbij ook nog. Ik wilde dus iets doen met bewegen. Daarnaast vond ik het ook leuk om met mensen te werken.” Destijds twijfelde hij tussen een sportopleiding en defensie. Uiteindelijk hakte hij de knoop door en koos hij voor defensie. “Ik ben veel bezig met mensen, sport en beweeg veel, zie veel van de wereld en heb veel uitdagingen. Op mijn 18e ben ik binnengekomen en aankomend jaar zit ik 15 jaar bij defensie.” Het is voor iedereen een bijzondere tijd, ook voor militairen. Momenteel werkt Geboers als P&O adviseur veel op kantoor. Vanwege het coronavirus moet hij noodgedwongen thuiswerken.  

Lees verder in DeMooiRooiKrant van deze week...