Afbeelding
Foto: Jeroen vd Sande

Van Wit Cruys naar Markt 12

Historie Historie

Sint-Oedenrode - In DeMooiRooiKrant lichten we met regelmaat karakteristieke Rooise panden uit. Dit keer het witte pand van Markt 12, waar nu bakkerij Van Doorn in zit. In het midden van de zeventiende eeuw woonde in dit witte pand aan de Rooise Markt Gijsbert Jansse van Rooij samen met zijn vrouw Geertrui. Aan de voorzijde het Marktveld en aan de achterzijde de Neul.

In 1722 werd Frans Janse Verhagen de eigenaar. Frans blijft tot 1778 de eigenaar, maar het huis werd toen gebruikt door Jan van Heeswijk, de man van zijn dochter Maria. Een paar jaar later werd het Wit Kruis door zijn nakomelingen verkocht aan Jan van Dijk. Aan de Heren van Helmond waren de eigenaren verplicht om drie stuivers te betalen. En dankzij deze verplichting kan je in de boeken van de Heren van Helmond lezen dat het pand circa 1320 eigendom is geweest van Rudolphus Sartoris (kleermaker).

Francis van Dijk (knopenmaker) verkoopt het pand rond 1868 aan Hermanus Johannes Kessler, wonende te Lent bij Nijmegen. Later komt Hermanus te Sint-Oedenrode wonen. Hij was landeigenaar, maar ook de eigenaar van o.a. De Fratershoef, het Ooievaarsnest op de Liempdseweg en Markt 8.

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant