Afbeelding
Foto: Jeroen vd Sande

Inzet vliegbasis Eindhoven tijdens COVID-19

Regionieuws Regionieuws

Het COVID-19 virus heeft Nederland en vooral Noord-Brabant stevig in haar greep. Ook het personeel van vliegbasis Eindhoven werkt zoveel mogelijk thuis en hanteert de richtlijnen van het RIVM. Thuiswerken is niet voor alle functies mogelijk, de bewaking staat bij de toegang, de luchtverkeersleider is op de verkeerstoren en de monteur controleert het vliegtuig. Wel wordt er minder gevlogen door zowel Eindhoven Airport als vliegbasis Eindhoven. Veel vluchten van civiele maatschappijen zijn geannuleerd, dit geldt ook voor veel militaire vluchten en oefeningen.

Ook vliegbasis Eindhoven wordt ingezet tegen de bestrijding van het COVID-19 virus. Eind februari ontvingen zij de eerste Nederlanders die terugkeerden uit China. De eerste groep was via Frankrijk naar Brussel gevlogen en is per bus naar vliegbasis Eindhoven gebracht. Op de basis zijn onze landgenoten gecontroleerd door de GGD en vervolgens naar een andere locatie van Defensie gebracht. Niet veel later is een tweede groep Nederlanders met een C-130 Hercules opgehaald uit Berlijn nadat zij uit China via Engeland naar Berlijn zijn gevlogen. Ook deze mensen zijn opgevangen, gecontroleerd door de GGD en verder geholpen met een eerste opvang.

Deze en vorige maand zijn toestellen ingezet voor het terugbrengen van militairen die in bijvoorbeeld Afghanistan tijdelijk geen essentiële taak meer hadden omdat de missie daar was stopgezet. Daarnaast zijn militairen die (mogelijk) waren besmet met het virus door een C-130 uit Litouwen teruggebracht naar Nederland. Deze militairen zijn vervolgens overgebracht naar het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht.

Sommige vluchten worden ruim van te voren gepland, andere vluchten worden in een zeer korte periode gepland en uitgevoerd. Voorbeelden hiervan zijn een vlucht van een C-130 naar Litouwen op eerste paasdag of de vlucht van de C-17 naar Sint-Maarten. Want ook de Nederlandse Antillen zijn geraakt door het virus.

Hulpgoederen en apparatuur om patiënten in het Caribisch gebied te behandelen zijn per C-17 transportvliegtuig vertrokken naar Sint-Maarten. Het toestel vertrok rond 07.00 uur vanaf vliegbasis Eindhoven nadat het was geladen door militairen van de vliegbasis.

Aan boord zijn onder meer een deels mobiel ziekenhuis met 6 Intensive Care-plekken. Ook apparatuur om in het ziekenhuis van Sint-Maarten 6 extra Intensive-Care bedden te realiseren zit in de C-17. Die bedden zijn overigens bedoeld voor patiënten van alle eilanden van het Caribische deel van het Koninkrijk. Verder bevat de vliegtuiglading beschermende middelen voor artsen en verplegend personeel, medicijnen voor coronapatiënten en medische apparaten.