Alle terrassen staan er verlaten bij.
Alle terrassen staan er verlaten bij. Foto: Jeroen van de Sande

Plaatselijke horeca heeft extra steun keihard nodig

Zakelijk Zakelijk

Sint-Oedenrode / Meierijstad – Rutte had dinsdagavond geen fijne boodschap voor de landelijke horecazaken. Tot 20 mei moeten ze sowieso gesloten blijven en over een extra hulppakket voor de branche sprak hij niet. Marco Thijssen, eigenaar van De Vresselse Hut en bestuurslid van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) Meierijstad, zag het al somber in, maar nu voorziet hij extra grote problemen. “Ik ben bang dat een kwart van de horeca het nieuwe jaar niet haalt, maar zonder extra steun ligt dat aantal nog hoger.”

In de week voor de persconferentie werd veel gesproken over de nieuw in te richten 1,5-meter-economie waar premier Rutte al op zinspeelde. Ook Thijssen heeft naar die mogelijkheden gekeken. “Die 1.5m afstand is voor sommige bedrijven redelijk te handhaven en voor andere bedrijven helemaal niet. Maar ook al kan je aan de 1.5m norm voldoen, dan nog heb je 100% kosten en maar 25% inkomsten. Dus voor menig bedrijf is dicht blijven misschien goedkoper dan open gaan.” Dit zijn gedachten die door de hoofden spoken van al die getroffen horecaondernemers. Daarom schreeuwt KHN Nederland en daarmee KHN Meierijstad om extra steun vanuit Den Haag. Dat onderstreepte een woedende voorzitter Robèrt Willemsen van de landelijke organisatie KHN dinsdagavond bij Jinek aan tafel. Hij verweet de premier een gebrek aan empathie voor zijn branche en gaf duidelijk aan dat hulp nu écht moet komen. Anders bestaat volgens hem de kans dat zelfs 1/3 van de horecazaken ter ziele gaat.

Waar moet die steun volgens Thijssen uit bestaan? “De eerdere hulp die is toegezegd, is voor ons een lachertje. We hebben extra steun nodig in de NOW-regeling (vervanger van de werktijdverkorting red.). Deze varieert in de horeca van 25% tot 55% van de loonsom en geen 90%, zoals in de media wordt gezegd. Daarnaast hebben we financiële steun nodig en dan denk ik aan kwijtschelding van kosten door de overheid en gemeente en aan een tijdelijke vrijstelling van btw. Dan stijgt de marge, zonder dat de klant meer gaat betalen.” Het uitstellen van kosten ziet Thijssen niet zitten. “Dan gaan we niet in mei failliet, maar in september. Het probleem wordt dan alleen maar verplaatst.” Ook pleit de Rooise ondernemer voor het met bescherming mogen werken in de keuken en het stopzetten van de Wet Arbeid in Balans. “Deze wet was al onwerkbaar voor de horeca, maar zeker nu”, is Thijssen duidelijk.

Het is nu wachten op de landelijke en lokale overheid of ze met extra steunmaatregelen zullen komen. Anders zal snel bekend worden dat sommige horecazaken in Sint-Oedenrode en Meierijstad na 20 mei helemaal niet meer open gaan.