Het aantal overlijdens per dag van 2 maart tot en met 20 april in 2018, 2019 en dit jaar.
Het aantal overlijdens per dag van 2 maart tot en met 20 april in 2018, 2019 en dit jaar. Bron: Gemeente Meierijstad

Komt het einde van de tunnel in zicht?

Gezondheid Coronavirus

Sint-Oedenrode – In een brief aan de gemeenteraad laat het college van burgemeester en wethouders weten dat de top van het coronavirus achter ons lijkt te liggen. Burgemeester en wethouders trekken die conclusie na het vergelijken van het aantal overlijdens van dit jaar met die van 2018 en 2019. Uit die cijfers blijkt dat de oversterfte op dit moment nagenoeg verdwenen is. Daarnaast maakte het college van B en W bekend dat 1248 bedrijven uit onze gemeente een aanvraag hebben gedaan voor de regeling Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers.

Sinds het einde van vorige week sterven er in onze gemeente per dag weer ongeveer evenveel mensen als in dezelfde periode van 2018 en 2019, zo blijkt uit de cijfers die het college aan de gemeenteraad presenteert. Maar in de weken daarvoor sloeg het virus ongenadig hard toe in Meierijstad. In de periode van 2 maart tot en met 16 april zijn 208 mensen meer gestorven dan in de vergelijkbare periode van 2018 en 2019. Dat is ruim drie keer zoveel als dat we in die periode mochten verwachten.

Ook onderkent de gemeente dat er als gevolg van de huidige situatie ook andere problemen kunnen ontstaan. Daarom heeft de gemeente huis aan huis een informatiefolder laten verspreiden. Daarin vinden de inwoners informatie over waar zij specifiek terecht kunnen als het leven net wat anders loopt dan dat we dat zouden willen.

Verder maakte het RIVM vandaag weer nieuwe cijfers bekend over de ontwikkeling van het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens. Daarbij bleek dat er momenteel 452 (+10) inwoners met het virus besmet zijn (geweest) en dat van hen 172 (+3) naar het ziekenhuis zijn gebracht. Het aantal overlijdens door corona dat het RIVM meldde bedraagt 112 (+6), dat zijn er bijna 100 minder dan dat uit de cijfers van de gemeente afgeleid kan worden. Zoals verwacht lag dat cijfer vandaag hoger dan de afgelopen dagen, omdat op dinsdag de vertraagde cijfers uit het weekend in de statistieken zijn verwerkt.