In Odendael gebeurt nog steeds van alles, maar wel volgens strikte regels.
In Odendael gebeurt nog steeds van alles, maar wel volgens strikte regels.

Het gaat naar omstandigheden goed in Odendael

Zorg en Welzijn Coronavirus

Sint-Oedenrode - Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte bekend dat de sterfte onder bewoners van verzorgingshuizen bijna verdubbeld is de laatste weken. Willeke van Weert, coördinator voor vrijwilligers en team welzijn, vertelt dat dit gelukkig niet zo geldt voor Odendael. “We maken er met z’n allen het beste van!”

Door: Nienke Habraken

“Er is helaas wel een aantal mensen aan corona overleden. Voor familie en naasten is dat erg zwaar. Als mensen corona hebben of als er een verdenking is, dan blijven ze vanaf dat moment als voorzorgsmaatregel in quarantaine in hun eigen appartement”, zegt Willeke. “Vanaf dat moment staat een medewerker de hele dag paraat om te helpen. Diegene gaat met de vereiste hulpmiddelen zoals mondkapje, schort, handschoenen, bril enzovoort de kamer in om de zorg te verlenen die op dat moment nodig is.”

De medewerkers in Odendael gaan er over het algemeen goed mee om. Willeke: “Het ligt heel erg aan de persoon. Je merkt dat de een er wat meer nuchter in staat dan de ander. Je hebt medewerkers die ook de zorgen van hun eigen gezin hebben of die iemand in de familie hebben die in de risicogroep zit. Zij zijn toch wat angstiger.” 

Ook in Odendael zijn er zeker meer bewoners gestorven dan normaal, maar het aantal is niet verdubbeld. “Je hebt dit met veel virussen. Als ze in huis zijn, dan gaat het hier wel sneller. Je probeert het buiten de deur te houden, maar helaas lukt dat niet. Volgens het beleid van BrabantZorg mogen de bewoners geen bezoek ontvangen”, laat de coördinator weten. Op dit moment zien de ouderen enkel de zorgmedewerkers. Zij komen veel op de kamers bij mensen die zorg van dichtbij nodig hebben. De afstand wordt zoveel mogelijk bewaard, maar dit kan niet altijd. “Als je bij iemand op de kamer zorg moet verlenen, dan kun je niet op anderhalve meter blijven staan. Maar tijdens activiteiten zitten de mensen allemaal op gepaste anderhalve meter afstand.”

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant