Afbeelding

Een hogere waardering voor onze helden

Column

Sint-Oedenrode - Wat een tijd. Brabant is het centrum van de Coronacrisis. Meierijstad is daarin mede toonaangevend en ons eigen Rooi is zwaar aangeslagen. Iedereen kent wel iemand die ons ontvallen is in dit dorp, ten gevolge van het Coronavirus. Drama’s tot en met. Het is nog steeds niet afgelopen, hoewel er gelukkig wat positieve wendingen zijn.

Door: Nico van de Wetering

Mensen die op dit moment in de zorg werken worden vereerd als helden. Terecht natuurlijk, alleen vergeet men dat deze mensen dit werk al jaren doen, hetzij in een andere omstandigheid. Al jaren met dezelfde passie en kracht. Ik bedoel de hulpverlening in de ziekenhuizen, de verzorgingshuizen, de inrichtingen, de thuiszorg en noem maar op.
Nu staan deze mensen in de spotlights en is er overal waardering voor hen. Erg sympathiek, maar wat hebben deze helden er aan als straks alles weer achter de rug is? De geldelijke waardering voor hun werk is een lachertje. Vaak wordt er gezegd: ‘Ja , maar deze mensen doen dat graag en zijn er voor geboren’. Een waarheid als een koe, maar besef dat de tijd van Florence Nightingale voorbij is. Het is werk wat deze mensen doen, zwaar werk. Niet alleen nu, maar ook de tijd daarvoor en de tijd die nog komen gaat. Graag pleit ik er voor om al deze mensen er structureel 20% meer bij te geven. Kijk, daar hebben ze iets aan. Er worden miljarden uitgedeeld aan bedrijven e.d. Nou, dan kan er een hogere financiële waardering voor de mensen uit de gezondheidszorg ook nog wel bij.
Van d’n andere kant is het ook zo dat er mense zijn die veul geld hebbe en dat er mense zijn die rijk zijn.