Dit jaar komen mensen niet samen tijdens de dodenherdenking.
Dit jaar komen mensen niet samen tijdens de dodenherdenking. Foto: Henri van Hoorn

Rooise Koningsdag en Dodenherdenking krijgen andere invulling

Evenementen

Sint-Oedenrode - Thuis zijn en samen. Koningsdag 2020 krijgt een totaal andere vorm. Het zal vooral in het teken staan van saamhorigheid. Ook de Dodenherdenking van 4 mei krijgt een andere invulling.

“Tijdens onze laatste vergadering waren we allen nog hoopvol gezind om van Koningsdag 2020 een dag van te maken voor iedereen in Sint-Oedenrode. Er was een programma samengesteld, vanaf de Markt tot aan de Heuvel/Hertog Hendrikstraat. Maar helaas door het coronavirus zijn onze activiteiten tot nul gereduceerd”, vertelt Peter de Koning namens de organisatie. Als vereniging hebben ze nog overwogen om uitgebreid te vlaggen in het centrum van het dorp, maar achteraf vinden ze het niet gepast om te doen in een dorp dat zo hard getroffen is door het coronavirus en waar zoveel mensen verdriet hebben. Ook de Rooise horeca en tal van andere bedrijven zijn hierdoor zwaar getroffen. De Koning: “Als Oranje Vereniging kunnen we niet doen of er niets aan de hand is. Wel zullen we van 9.45 uur tot 10.00 uur de klokken geluid worden als teken van verbinding, verdriet en vreugde. Verder is er een oproep aan muzikanten en artiesten om voor ouderen in hun gemeenschap tussen 15.00 uur en 16.00 uur op te treden. Om 16.00 uur zingen we thuis, maar wel samen, het Wilhelmus en sluiten we af met een drankje op de gezondheid van iedereen. Hopelijk kunnen we in 2021 met een nieuwe Koningsdag een streep zetten door het verleden en er weer een mooie dag voor jong en oud van maken.”

4 mei
In verband met de coronacrisis is het eveneens niet mogelijk om op een normale manier de Dodenherdenking gestalte te geven. De commissie 4 mei (onderdeel van de Oranje Vereniging) had het programma klaar, maar dat kan nu dus niet doorgaan. Wel zullen er op 4 mei in de loop van de voormiddag kransen gelegd worden bij het monument, namens de gemeente Meierijstad, de oud-strijders, protestantse gemeenschap Sint-Oedenrode / Son en Breugel en de Oranje Vereniging. Daarna zal er nog een roos op alle Engelse militaire graven op de Martinus begraafplaats gelegd worden. Verder zijn er geen officiële handelingen of toespraken en vervallen de bijeenkomsten zowel in het Atrium als bij het monument aan de Corridor. Mocht u behoefte hebben om aan het monument een bezoek te brengen of bloemen te leggen dan kan dit de gehele dag. De gemeente Meierijstad zorgt ervoor dat bij het monument er alles netjes uitziet en de vlag halfstok zal hangen. Van 19.45 tot 19.58 uur zullen alle kerkklokken luiden. Om 20.00 uur precies zal bij het monument de taptoe geblazen worden, dit is een initiatief van diverse lokale Oranjecomités of werkgroepen Dodenherdenking. “Hopelijk kunnen we op 4 mei 2021 op gepaste wijze de herdenking voortzetten. Jammer dat de landelijke 75 jaar bevrijding op 5 mei niet uitbundig gevierd kan worden”, laat het comité weten.