Het aantal ziekenhuisopnames is sinds anderhalve week vrij stabiel. Maar uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal extra overlijdens in maart groter was dan het aantal besmettingen.
Het aantal ziekenhuisopnames is sinds anderhalve week vrij stabiel. Maar uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal extra overlijdens in maart groter was dan het aantal besmettingen. Bron: RIVM en CBS

CBS: in maart 164 meer sterfgevallen dan jaar geleden in Meierijstad

Gezondheid Coronavirus

Sint-Oedenrode – Dat het coronavirus ongenadig hard om zich heen heeft geslagen in onze regio is geen nieuws. Volgens het RIVM overleden er tot aan vandaag 106 mensen uit de gemeente Meierijstad aan het virus. Dat zijn er vier meer dan donderdag toen deze cijfers voor het eerst per gemeente bekend werden gemaakt. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt echter een nog veel somberdere werkelijkheid. Alleen in maart overleden in onze gemeente 164 mensen meer dan een jaar geleden in dezelfde periode.

Of dat deze 164 extra overlijdens allemaal het gevolg zijn van het coronavirus is niet met zekerheid te zeggen. Zeker omdat in januari en februari nog dertig mensen minder overleden dan in die periode in 2019. Maar dat het coronavirus een groot deel van de extra overlijdens in maart van dit jaar op zijn geweten heeft mag als zekerheid worden gesteld. Hoe de cijfers voor april er uit zien zal de komende weken langzaam maar zeker duidelijk worden, maar dat het officiële RIVM-cijfer, nog verder zal worden overschreden lijkt op voorhand duidelijk.

Uit de dagelijkse cijfers van het RIVM blijkt dat het aantal ziekenhuisopnames vanuit onze gemeente de laatste anderhalve week vrij stabiel is gebleven. Sinds 10 april toen het aantal ziekenhuisopnames 165 bedroeg, zijn er vanuit Meierijstad nog vier nieuwe patiënten in een ziekenhuis opgenomen met coronaverschijnselen. Het aantal besmettingen loopt daarentegen elke dag nog verder op, maar het ligt voor de hand dat dit een gevolg is van het uitgebreider testen dat sinds een week gebeurt.